Koning Willem-Alexander heeft zaterdag genoten van de prestaties van de Nederlandse sporters op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, ondanks dat ons land nog geen medaille wist te veroveren.

"Een verrassende medaille op de eerste dag kan het hele Nederlandse team extra spirit geven", zei de koning kort na de finish van de wegwedstrijd voor wielrenners tegen NU.nl.

"Maar teleurstelling hoort bij sport. Ik heb trouwens ook een mooie overwinning van de volleybalvrouwen gezien en roeiers die doorgingen naar de volgende ronde. Ik heb dus ook genoten van heel veel goede sport."

Zaterdagavond (plaatselijke tijd) vliegt de koning terug naar Nederland. Premier Mark Rutte is ook voor een kort bezoek in Rio. Hij zei eerder te denken dat het Nederlandse medaillerecord van Sydney 2000 (25 medailles) verbroken kan worden. De koning is echter minder uitgesproken.

"Ik doe niet aan voorspellingen. Iedereen zal hier zijn uiterste best doen. Er zullen tegenvallers, meevallers en verrassingen zijn. Maar ik weet zeker dat veel Nederlandse sporters met een hele mooie ervaring zullen terugkeren vanuit Rio."

Mooi feest

De koning verwacht bovendien dat het hele mooie Spelen worden, ook omdat hij onder de indruk is van het werk van de Brazilianen.

"De Brazilianen maken er een mooi feest van. Ik vind dat zij waardering verdienen voor het feit dat ze niet altijd de makkelijkste weg gekozen hebben, maar de wereld hier wel op een mooie wijze ontvangen. De openingsceremonie was gisteren al prachtig. Ze maken er hier iets moois van."