Bauke Mollema en Steven Kruijswijk waren zeer teleurgesteld over hun optreden in de olympische wegwedstrijd. Zij deden net als Wout Poels en de al vroeg afgestapte Tom Dumoulin niet mee om de medailles.

Mollema hield het op het loodzware parcours in Rio de Janeiro het langste vol. De 29-jarige klimmer van Trek-Segafredo kon op de laatste klim echter niet mee en kwam als zeventiende over de streep.

"Ik voelde me niet slecht, maar ik had geen superbenen. Dan wordt het lastig op een zwaar parcours als dit", zei Mollema.

De Groninger probeerde nog wel achter Chris Froome aan te gaan toen die versnelde, maar het tempo van de Brit bleek te hoog voor Mollema. "Als hij gaat moet je mee, maar het zat er niet in. Het is jammer, ik had me meer voorgesteld van vandaag."

Kruijswijk

Ook Kruijswijk baalde flink. "Ik reed lang makkelijk, maar op zo'n 40 kilometer van de streep zat ik ineens tegen kramp aan. Toen kon ik weinig meer doen."

De 29-jarige renner van Lotto-Jumbo had zich meer voorgesteld van zijn eigen optreden. "Ik had vooraf gedacht dat ik langer mee zou kunnen. Ik zeg niet dat ik de favoriet was, maar ik had wel verwacht zeker tot het laatst mee te kunnen doen. Het parcours was toch slopender dan verwacht."

De zege ging naar Greg Van Avermaet. De Belg was de sterkste van een kopgroep van drie. "Ik had hem niet direct bij de favorieten gezet, maar het is een mooie winnaar", zei Mollema.

Van Avermaet

De Belg kon zich vinden in die woorden van Mollema. "Het was niet direct mijn parcours. Achteraf kan ik zeggen dat inderdaad alles heeft meegezeten. Ik ben vaak dicht bij een grote zege geweest, maar lukte het net niet. Dit maakt alles goed."

"Hier zijn geen woorden voor", vervolgde hij. "Het liep perfect in de beslissende kilometers. Ik had de benen die ik moest hebben en kon op het juiste moment aanklampen bij de sterke mannen. Van het moment dat de finish in de buurt kwam liep alles vanzelf."