Greg Van Avermaet heeft zaterdag in Rio de Janeiro de olympische wegwedstrijd gewonnen. De Belgische wielrenner was de sterkste van een kopgroep van drie. Jakob Fuglsang won zilver, het brons was voor Rafal Majka.

Majka leek in Rio op de zege af te koersen. De Pool was er op een kleine 20 kilometer van de meet met Vincenzo Nibali en Sergio Henao vandoor gegaan. Nibali en Henao gingen in de laatste afdaling onderuit, waarna Majka alleen op de meet af ging.

Op een kleine anderhalve kilometer van de streep werd hij echter bijgehaald door Van Avermaet en Fuglsang. In de sprint was Van Avermaet veel te sterk. De leeggestreden Majka sprintte niet eens meer mee.

De Nederlandse wielrenners deden niet mee in de strijd om de medailles. Tom Dumoulin haakte vanwege zijn polsblessure al snel af, terwijl Wout Poels onderuit ging en al vroeg moest lossen in de loodzware koers.

Steven Kruijswijk en Bauke Mollema konden het tempo in de slotfase ook niet volgen. Die laatste was op de zeventiende plaats de beste Nederlander.

Dumoulin

Voor Dumoulin duurde de wegwedstrijd, die 241 kilometer lang was, zelfs maar 15 kilometer. De Limburger, die ruim twee weken geleden in de Tour een breuk in zijn pols opliep, spaarde zich voor de tijdrit van woensdag. 

Ook voor Mollema waren er problemen. De Nederlander van Trek-Segafredo had materiaalpech, waardoor hij na tachtig kilometer wegviel uit het peloton. Op zijn tweede reservefiets wist hij even later wel weer aansluiting te vinden.

Er had zich op dat moment al een kopgroep gevormd van zes renners. De Duitser Simon Geschke, de Colombiaan Jarlinson Pantano, de Pool Michal Kwiatkowski, de Zwitser Michael Albasini, de Rus Pavel Kochetkov en de Noor Sven Erik Bystrom kregen alle ruimte waardoor hun voorsprong snel opliep tot vijf minuten.

Poels

In de loop van de koers ging het tempo van het peloton echter omhoog. 80 kilometer voor de meet bedroeg de voorsprong van de koplopers nog maar twee minuten. Poels had veel moeite met dat hoge tempo en na een val kon hij definitief een streep zette door zijn ambities.

Op zo’n 50 kilometer van de finish haakte ook Kruijswijk af, waardoor Mollema de enige Nederlander was die zich nog van voren liet zien. De kopgroep van zes werd vervolgens ingerekend, maar niet voordat vijf andere renners, onder wie Van Avermaet en de Brit Geraint Thomas, zich hadden losgemaakt.

Een handvol renners, onder wie de Italianen Nibali en Fabio Aru, maakten in een afdaling de oversteek naar de koplopers. 

Froome

Op de voorlaatste beklimming ontbrandde de koers volledig. Vooraan dunde de kopgroep rap uit, terwijl in de achtergrond Joaquim Rodriguez en Chris Froome aanvielen. Mollema probeerde met Froome mee te springen, maar moest passen.

Met nog een kleine 20 kilometer te gaan versnelde Nibali. Hij kreeg de Colombiaan Henao en Majka met zich mee. De drie sloegen direct een gat naar de achtervolgers.

In de afdaling ging het echter helemaal mis. Henao en Nibali knalden onderuit, waardoor Majka alleen voorop bleef. Hij werd in de laatste kilometers bijgehaald door Van Avermaet en Fuglsang, waarna de Belg de snelste in de sprint was.

België won vier jaar geleden in Londen geen enkele gouden olympische medaille. De 31-jarige Van Avermaet was eerder dit jaar al de beste in de Omloop Het Nieuwsblad, Tirreno-Adriatico en de vijfde etappe van de Tour de France.

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht.