De Nederlandse volleybalsters zijn de Olympische Spelen begonnen met een knappe overwinning. China werd in vijf sets geklopt: 25-23, 21-25, 18-25, 25-22 en 15-13.

Oranje doet voor het eerst sinds 1996 weer mee aan de Spelen. De ploeg wist China vorige maand ook al verrassend te verslaan bij de World Grand Prix. De nummer drie van de wereld werd toen eveneens in vijf sets geklopt.

Nederland neemt het maandag vanaf 20.00 uur Nederlandse tijd in de tweede wedstrijd op tegen de Verenigde Staten, de nummer één van de wereld. Oranje treft in de groepsfase ook nog Italië, Puerto Rico en Servië.

De nummers één tot en met vier plaatsen zich voor de kwartfinales.

Veerkracht

De equipe van bondscoach Giovanni Guidetti begon verrassend sterk tegen China. Mede dankzij enkele knappe punten van Lonneke Sloetjes en Anne Buijs trok de mondiale nummer elf de eerste set naar zich toe.

Dat beeld veranderde flink in het tweede bedrijf. Nederland kwam er amper aan te pas en China liep uit naar een ruime voorsprong. Oranje knokte zich in het slot nog terug van 24-16 naar 24-21, maar verder liet de topploeg uit Azië het niet komen.

Ook in set drie had Nederland weinig in te brengen. De Chinese vrouwen trokken de set met liefst 25-18 naar zich toe.

De ploeg van Guidetti toonde daarna veerkracht. Mede dankzij enkele knappe punten van Celeste Plak in de slotfase, werd de stand in de vierde set in evenwicht gebracht.

Daardoor was een beslissende vijfde set nodig. Daarin keek Nederland aanvankelijk tegen een kleine achterstand aan, maar in de slotfase wist Oranje langszij te komen. Op het tweede matchpoint sloeg Sloetjes vervolgens toe.

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht.