Kopvrouw Anna van der Breggen rekent zondag op een chaotisch verloop van de wegwedstrijd voor vrouwen op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

"We rijden met kleine ploegen, dus er zal veel minder controle zijn", vertelt Van der Breggen, die met Marianne Vos, Ellen van Dijk en Annemiek van Vleuten de Nederlandse formatie vormt.

"Het is een uitdagend parcours, met een pittige kasseienstrook, harde wind en een zware klim in de finale. Bovendien heb je op dit parcours snel materiaalpech. Dus ja, het wordt zeker chaotisch."

De 26-jarige Van der Breggen vreest echter niet voor chaos, maar denkt juist dat het in het voordeel van Nederland kan werken. "We zijn wel wat gewend en kunnen met deze ploeg snel schakelen. Kasseien, wind en een klim kunnen we allemaal aan."

"We zijn allround en dat moet je ook zijn op dit parcours. Er zijn ontzettend veel goede klimmers in het peloton en op een of andere manier moeten we daar eerder al een voorsprong op pakken."

Broekie

Opvallend is dat kopvrouw Van der Breggen, die vorig jaar zilver pakte op de WK, de enige renster is in de Nederlandse ploeg zonder olympische ervaring. "Mijn eerste Spelen zijn best spannend. Qua olympische ervaring ben ik een broekie, maar dat is niet erg. Dat zorgt ervoor dat ik scherp ben."

"Bovendien krijg ik dit team genoeg hulp. Ik wil het geen vriendinnengroepje noemen, maar we kunnen goed samen zijn. Dat zie ik minder bij andere landen waar de belangen tegenstrijdig zijn. Als je veel goede rensters hebt is het gewoon lastig om daar een team van te maken. Bij ons gaat dat gelukkig goed."

Met ook de 29-jarige Vos als olympisch titelverdediger in de ploeg is het echter geen uitgemaakte zaak dat alleen Van der Breggen voor de zege zal rijden. "Ik heb niet de meest krachtige sprint, dus als Marianne in de finale vlak achter me zit dan moeten we misschien schakelen. Zij weet als geen ander hoe het is om te presteren op het moment dat het moet."

"Maar ik ga in eerste instantie natuurlijk zelf voor goud. En mocht het zo zijn dat ik er alles aan gedaan heb en het wordt brons, dan kan ik ook tevreden zijn."

Tijdrit

Van der Breggen wil Rio in ieder geval verlaten met een medaille. Ze heeft daar woensdag ook nog kans op bij het tijdrijden, het onderdeel waarop ze vorig jaar op de WK ook zilver veroverde.

"Maar ik vind het moeilijk om te zeggen of ik in de tijdrit meer kans heb op een medaille dan in de wegwedstrijd. Ik ga in de tijdrit gewoon volle bak rijden. Als dat een medaille oplevert dan zou dat prachtig zijn."