Kiki Bertens is er zaterdag niet in geslaagd de tweede ronde op het tennistoernooi van de Olympische Spelen te bereiken. De 24-jarige Westlandse ging ten onder tegen Sara Errani: 6-4, 4-6 en 3-6.

Bertens, de nummer 23 van de wereld, had alle vier eerdere ontmoetingen met de kleine Italiaanse verloren. De mondiale nummer 25 was ook in Rio net te sterk voor Bertens.

In de eerste set slaagden beide vrouwen er amper in om hun eigen service te behouden. Bertens werd liefst drie keer gebroken door Errani, maar wist zelf liefst vier keer door de service van de Italiaanse heen te gaan en trok zo de set naar zich toe.

In het tweede bedrijf waren de kansen een stuk schaarser. Op 4-4 verloor Bertens haar opslag, waarna Errani op eigen service toesloeg en de stand in evenwicht bracht.

Bertens keek in de derde set al snel tegen een achterstand aan. Ze kreeg weliswaar kansen om die teniet te doen, maar slaagde daar niet in.

Op 4-2 brak Errani de service van Bertens opnieuw, maar nu wist Bertens de Italiaanse wel te verschalken. Een game later was de partij echter alsnog voorbij.

Teleurgesteld

Bertens was zichtbaar teleurgesteld. "Ik probeerde agressief te spelen, maar begon na de eerste set te veel fouten te maken."

"Errani speelt ook lastig tennis voor mij. Ze speelt veel hoge ballen en slaat ook heel veel terug. Dat bracht me ook nu weer aan het twijfelen. En dat is niet goed natuurlijk."

Bertens beaamde na de bijna 2,5 uur durende partij dat Rio 2016 voor haar nog niet heel speciaal is. "Nee, leuk is anders. Het was sowieso natuurlijk al heel jammer dat ik de openingsceremonie niet kon meemaken. Mede daardoor heb ik nog niet echt een olympisch gevoel."

"Toch realiseerde ik me heel goed dat ik in het oranje namens Nederland hier speelde. Dat probeerde ik in de hele partij mee te nemen. Ik bleef ervoor vechten, maar het mocht niet zo zijn."

Dubbelspel

Bertens heeft goede hoop dat ze met Jean-Julien Rojer in Rio nog mag deelnemen aan het gemengd dubbelspel. Daarover valt komende week een beslissing, waarbij de gezamenlijke ranking doorslaggevend is.

"De kans dat we mogen meedoen is heel groot. Misschien krijg ik dan toch nog een olympisch gevoel. Anders ga ik maar weer snel op weg naar het volgende toernooi."

Spijt dat ze voor Rio 2016 heeft gekozen, zal Bertens naar eigen zeggen niet krijgen. "Ik ben er nu toch geweest, die ervaring neem ik mee in de rest van mijn loopbaan."

"Of het voor herhaling vatbaar is, weet ik nu nog niet. Laten we eerst het gemengd dubbel maar eens afwachten. Er doen maar zestien teams mee, dus met drie overwinningen sta je al in de finale. Daar ga we dan maar voor."

Robin Haase (enkelspel en dubbelspel met Rojer) is de derde Nederlandse tennisser op de Spelen.

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht.