De Nederlandse handbalsters hebben zaterdag met een nederlaag gedebuteerd op de Olympische Spelen. Frankrijk was in Rio de Janeiro met 18-14 te sterk.

Oranje rekende eind vorig jaar op weg naar het zilver op het WK in de kwartfinales nog af met Frankrijk (28-25) en ook bij het olympisch kwalificatietoernooi in maart rekende de ploeg van Henk Groener af met de Françaises (24-17).

In de redelijk gevulde Future Arena liep Nederland echter het grootste deel van de wedstrijd achter de feiten aan, een goede fase in het eerste deel van de tweede helft ten spijt.

Laura van der Heijden, Lois Abbing en Nycke Groot waren topscorer bij Nederland met drie treffers.

Oranje speelt in groep B verder nog tegen Argentinië, Zuid-Korea, Zweden en Rusland. De nummers één tot en met vier plaatsen zich voor de kwartfinales.

Abbingh

Abbingh bracht Oranje na vier minuten met de eerste Nederlandse handbaltreffer ooit op de Spelen nog op 1-1, maar daarna liep het fysiek sterke Frankrijk gestaag uit. Bij rust leidden de Françaises met 10-6.

De formatie van Groener begon goed aan de tweede helft en met nog een kwartier te gaan kwam Oranje via Estavana Polman voor het eerst sinds de openingsfase van de wedstrijd weer op gelijke hoogte (12-12).

Verder kwam de nummer twee van het WK echter niet. Keepster Tess Wester hield Nederland in de laatste tien minuten met een aantal fraaie reddingen nog in de race, maar Oranje kende voorin veel problemen. De ploeg had 39 pogingen nodig voor de veertien treffers, een schotpercentage van 36 procent.

Bij een achterstand van 13-17 met nog zes minuten te gaan ging Nederland meer risico nemen door Wester te wisselen voor een extra veldspeelster. Dat zorgde er echter niet voor de marge kleiner werd, waardoor het duel met 14-18 verloren werd.

Eerder op zaterdag liet Noorwegen zich in groep A verrassen door Brazilië. De regerend olympisch-, wereld- en Europees kampioen verloor met 28-31 van de gastvrouwen. Noorwegen won in december in de WK-finale in Denemarken met 31-23 van Oranje.

Spanning

"Dit is even slikken. Dit moeten we goed analyseren'', reageerde bondscoach Groener na de nederlaag van Oranje.

Nederland scoorde maar zes keer in de eerste helft, ongekend weinig in het huidige handbal. Groener denkt dat de spanning bij sommige van zijn speelsters groot was. "Dat zou goed kunnen. Dat dit iets met je doet, zo'n eerste wedstrijd op de Spelen, is helder. Misschien had niet iedereen de ontspanning in het hoofd.''

Groot was duidelijk in haar commentaar. "We hebben veel te mat gespeeld. In de eerste helft scoren we zes keer. En we kunnen ook niet zeggen dat we daarin heel veel kansen hebben laten liggen. We creëerden veel te weinig gevaar.''

De 28-jarige Noord-Hollandse vond dat Oranje zich na rust herstelde. "Toen speelden we veel dieper, veel meer richting doel, in plaats van in de breedte. Maar die inhaalrace kostte heel veel energie.''

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht.