De Nederlandse hockeyers hebben zaterdag hun eerste wedstrijd op de Olympische Spelen gelijkgespeeld tegen Argentinië: 3-3.

Oranje stond na drie kwarten van het openingsduel in poule B nog met 3-1 voor, maar de Argentijnen kwamen in de laatste vijftien minuten toch nog op gelijke hoogte.

Twee minuten voor tijd kreeg Argentinië zelfs nog een kans op de 4-3, maar Seve van Ass haalde de bal van de lijn.

Nederland is de nummer twee van de wereldranglijst, terwijl Argentinië zevende staat.

De ploeg van Max Caldas treft zondag in zijn tweede wedstrijd Ierland. Oranje neemt het in de groepsfase ook nog op tegen Canada, India en Duitsland. De nummers één tot en met vier uit de twee poules plaatsen zich voor de kwartfinales.

Hertzberger

Oranje domineerde na een voorzichtige start in de eerste helft. Jeroen Hertzberger kreeg de eerste mogelijkheid de score te openen, maar raakte de paal. Mirco Pruijser had in de rebound ook geen succes.

Nadat ook Billy Bakker had gemist was het halverwege de tweede periode wel raak door een tip-in van Hertzberger. Hij veranderde een voorzet van Hidde Turkstra van richting. Vlak voor rust kwam Argentinië onverwacht op gelijke hoogte door een treffer van Lucas Vila.

In de zesde minuut van de tweede helft bracht Mink van der Weerden het elftal van de Argentijnse bondscoach Caldas weer op voorsprong. Het was de enige rake strafcorner voor Nederland uit vijf pogingen.

Van Ass vergrootte de marge zelfs naar twee aan het eind van de derde kwart, maar in de slotfase verspeelde Nederland toch nog de zege. Vila en Matias Paredes bezorgden Oranje een kater op het blauwe kunstgras van het Olympic Hockey Centre.

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht.