De lichte mannen vier-zonder heeft zich op de eerste dag van het roeitoernooi van de Olympische Spelen geplaatst voor de halve finales.

Joris Pijs, Jort van Gennep, Bjorn van den Ende en Timothee Heijbrock werden derde in hun heat met een tijd van 6.07,88.

Het Nederlandse viertal eindigde in de derde heat achter Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten, maar bleef Canada ruim tien seconden voor. De derde plek was precies voldoende voor een plek in de halve finales.

Denemarken, dat was ingedeeld in heat 2, noteerde de snelste tijd van alle boten. Het Deense viertal kwam als enige onder de zes minuten. 

Het Nederlandse viertal komt dinsdag in de halve finales opnieuw in actie. Pijs, Gennep, Van den Ende en Heijbrock eindigden vorig jaar bij de WK als vijfde.

Vrouwen dubbelvier

De vrouwen dubbelvier slaagde er niet in om zich te plaatsen voor de finale. Chantal Achterberg, Nicole Beukers, Inge Janssen en Carline Bouw eindigden in de eerste heat als derde.

Het Nederlandse viertal noteerde een tijd van 6.38,58 en moest daarmee Oekraïne en nummer één Australië voor zich dulden. Alleen de twee nummers één van beide heats plaatsten zich rechtstreeks voor de finale. In de tweede heat won Duitsland.

De Nederlandse boot gaat samen met Australië, China, Polen en de Verenigde Staten de herkansing in. 

Twee-zonder

Mitchel Steenman en Roel Braas wisten zich niet te plaatsen voor de halve finales van de twee-zonder. Het Nederlandse duo eindigde in zijn heat op de vierde en laatste plaats in een tijd van 7.22,93.

De eerste drie boten plaatsten zich voor de halve finales, maar Steenman en Braas kwamen ruim een halve minuut na de nummer drie Roemenië over de streep.

De Nederlanders hadden veel last van de golfslag en de wind in hun baan. Daardoor konden ze het juiste ritme en de vereiste snelheid niet vinden. In de slotfase lieten ze hun race lopen, waardoor ze op grote afstand van de andere boten over de finish kwamen.

Steenman en Braas vertrokken met grote ambities naar Rio de Janeiro. De nummers vier van het WK 2015 pakten eerder dit seizoen zilver tijdens de wereldbekers in Varese en Luzern. Het EK leverde brons op.

De herkansing wordt zondag gevaren.

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht.