Epke Zonderland lijkt bij de Spelen op koers te liggen voor een finaleplaats op de rekstok. Voor ringenspecialist Yuri van Gelder lijkt een finaleplaats iets verder weg.

Titelverdediger Zonderland kwam in Rio de Janeiro tijdens de kwalificatie tot een score van 15,366. De 30-jarige Fries liet in Rio een gecombineerd vluchtelement zien en kwam later tot een los vluchtelement. Vier jaar geleden pakte hij het goud in Londen met een score van 16,533.

Ook Bart Deurloo kwam in actie tijdens de kwalificatie in Brazilië. De oefening van de 25-jarige Nederlander werd door de jury beoordeeld met een score van 15,100.

Zonderland, de wereldkampioen van 2013 en 2014, besloot in aanloop naar de Spelen dat hij alleen in actie komt op de rekstok. Wegens een blessure aan zijn vinger laat hij de onderdelen brug en voltige schieten.

De Fries hoeft in de finale in ieder geval geen rekening te houden met Kohei Uchimura. De Japanner viel van de rekstok en is met zijn score van 14,300 uitgeschakeld voor een finaleplaats. Uchimura is de regerend wereldkampioen op rek.

Zonderland hield gemengde gevoelens over aan de val van Uchimura. "Aan de ene kant is het jammer dat iemand met zo'n mooie oefening eruit valt. Maar voor mij en misschien ook voor Bart is dit natuurlijk best lekker", zei hij. "Zo'n kwalificatie vreet energie, het is eigenlijk lastiger dan een finale turnen omdat je risico uit moet sluiten maar wel een goede oefening moet turnen."

Van Gelder

Van Gelder moet afwachten of hij een plaats in de finale op het toestel ringen heeft veroverd. Bij zijn eerste olympische deelname kwam de 33-jarige Brabander in de kwalificaties tot een score van 15,333.

Van Gelder moet hopen dat er later op de dag niet te veel turners over zijn score heen gaan. Voor de beste acht wacht de toestelfinale.

Bij de WK in Glasgow vorig jaar was 15,466 de laagste score die nog goed was voor een finaleplaats. Van Gelder eindigde daar als zesde.

"Het wordt echt spannend. Ik heb voor mijn doen een goede oefening gedaan, dat vonden de coaches ook. Maar de score viel tegen."

Van Gelder moest een half punt toegeven op wereldkampioen Elefherios Petrounias, terwijl ook de Braziliaanse olympisch kampioen Arthur Zanetti en de Belg Dennis Goossens het beter deden.

"Maar een Japanner die ik op mijn lijstje had, bleef onder me", klonk Van Gelder als altijd positief. "Ik verwacht nog twee Chinezen, een Rus en een Fransman en moet hopen dat het daarbij blijft."

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht.