De Nederlandse estafettezwemsters hebben zich zaterdag op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro geplaatst voor de finale op de 4x100 meter vrije slag.

Inge Dekker, Marrit Steenbergen, Maud van der Meer en Femke Heemskerk kwamen in hun serie achter Italië tot een tijd van 3.35,94. Dat was in totaal goed voor de vijfde plaats.

De finale staat zondag rond 04.30 uur op het programma. Ranomi Kromowidjojo liet de series schieten, maar zal in de eindstrijd wel van de partij zijn. Het is nog niet bekend wie ze vervangt.

Dekker, die de 100 vlinder oversloeg om zich helemaal te richten op de estafette, opende in 54,75. Dankzij een sterk optreden van de zestienjarige Steenbergen (53,31) rukte Oranje op naar de tweede plaats, waarna Van der Meer met een splittijd van 53,88 naar de leiding zwom.

Heemskerk leek af te koersen op de winst, maar werd in de laatste meters nog gepasseerd door de Italiaanse Federica Pellegrini. In de tweede serie doken Australië, de Verenigde Staten en Canada onder de tijd van Italië, waardoor Nederland als vijfde naar de finale gaat.

Op de Spelen van Londen in 2012 moest Nederland genoegen nemen met zilver, na de olympische titel van 2008 in Peking.

Brzoskowski

Maarten Brzoskowski wist zich zaterdag op de eerste dag in Rio niet te plaatsen voor de finale op de 400 meter vrije slag. Hij tikte in de series aan in een tijd van 3.48,00, bijna een seconde boven zijn nationale record. Hij eindigde daarmee als achttiende, terwijl alleen de beste acht zwemmers zich plaatsten voor finale.

De 20-jarige Brabander, die 3.45,43 had moeten zwemmen om de eindstrijd te halen, debuteert op de Spelen. Eerder dit jaar werd hij bij het EK langebaan in Londen vijfde op 400 vrij. Brzoskowski komt later tijdens het olympische zwemtoernooi nog in actie op de 4x200 meter vrije slag-estafette.

"Ik voelde me goed en dacht: als ik een dik pr zwem, maak ik kans'', zei Brzoskowski. "Ik heb dat ook in me, maar vandaag helaas niet. Dat komt er echter wel aan hoor.''

De zwemmer uit Best was aanvankelijk specialist op de lange afstanden, maar richt zich sinds kort op de 200 en 400 meter vrij. "Ik heb dit jaar heel grote stappen gemaakt. Maar toch had ik hier graag nog harder gewild. Je weet nooit wat de anderen doen, dus vooraf schatte ik mijn kansen op de finale op fiftyfifty in.''

Van zenuwen had Brzoskowski naar eigen zeggen geen last. "Ik heb geprobeerd het te benaderen alsof het een Brabants kampioenschap was. Het zijn dezelfde startblokken en dezelfde lange banen, het gaat erom dat je gewoon hard zwemt. Door randzaken laat ik me niet afleiden.''

De Amerikaan Conor Dwyer (3.43,42) was de snelste in de series van de 400 vrij. Titelverdediger Sun Yang uit China (3.44,23) gaat als vierde naar de finale, die in de nacht van zaterdag op zondag om 03.30 uur Nederlandse tijd wordt gezwommen.

Wereldrecord

Adam Peaty noteerde het eerste wereldrecord in het olympische bad van Rio. De 21-jarige Brit scherpte zijn eigen mondiale toptijd op de 100 meter schoolslag aan tot 57,55 seconden, aanzienlijk sneller dan de 57,92 die hij vorig jaar neerzette in Londen.

De Hongaarse Katinka Hosszu leek in de series van de 400 meter wisselslag ook op weg naar een wereldrecord. Ze zat na 300 meter nog ruim drie seconden onder het vier jaar oude record van de Chinese Ye Shiwen (4.28,43), maar leverde op de afsluitende vrije slag net teveel in.

Hosszu (27) tikte aan na 4.28,58. Ze kan zaterdagavond in de finale een nieuwe poging doen om het wereldrecord te verbeteren.

De kampioene van vier jaar geleden, Ye Shiwen, strandde al in de series. De 20-jarige Chinese, die vier jaar geleden in Londen iedereen verbaasde, zette met 4.45,86 slechts de 28e tijd neer.