Tom Dumoulin is zaterdag na vijftien kilometer afgestapt in de olympische wegwedstrijd. De Limburger richt zich op de tijdrit van woensdag.

Bondscoach Johan Lammerts meldde voorafgaand aan de wegwedstrijd al dat Dumoulin snel zou afstappen.

De tweevoudig ritwinaar in de Tour wil zijn linkerpols die hij twee weken geleden brak in de Ronde van Frankrijk zo veel mogelijk sparen voor de tijdrit. Het wegparcours gaat onder meer over kasseienstroken.

De renner van Giant-Alpecin moest deelnemen aan de wegwedstrijd om ook de tijdrit te mogen rijden.

Dumoulin wordt beschouwd als de topfavoriet voor de tijdrit. De Limburger zelf ziet de olympische chronorace ook als zijn hoogste prioriteit van dit seizoen.

Video: Olympische wegwedstrijd gaat van start

Wegwedstrijd Olympische spelen gaat van start
Wegwedstrijd Olympische spelen gaat van start

Moeilijk

"We hebben in de afgelopen week tijdens de training gemerkt dat het parkoers nog te veel vergt in relatie tot het herstel van de breuk in zijn pols'', vertelde Lammerts.

"Met name het stuk met kasseien vormt een risico. Zijn hele olympische traject is afgestemd op de tijdrit en die willen we niet in gevaar brengen. Voor Tom was dit een moeilijke beslissing maar wel de beste met het oog op de tijdrit.''

"Dit was niet makkelijk om te doen'', bekende Dumoulin.  Maar de medische staf en de bondscoach hebben me ervan overtuigd dat dit het beste was met het oog op de tijdrit en iedereen weet dat dat mijn grote doel is hier in Rio."

"Ik werk verder aan de voorbereiding op woensdag en heb er alle vertrouwen in dat ik woensdag volle bak kan gaan."

Poels

Wout Poels, Bauke Mollema en Steven Kruijswijk zijn nog wel actief in de wegwedstrijd.

De wegrit over een zwaar parcours van 240 kilometer in Rio de Janeiro begon om 14.30 uur Nederlandse tijd. De finish wordt verwacht rond 21.15 uur.

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht.