Jeroen Dubbeldam heeft het dragen van de Nederlandse vlag bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen als "een eer" ervaren. De springruiter voerde een ingeperkte Nederlandse equipe aan.

"Het gaat een beetje in een roes, het is ook zo weer gedaan", zei de 43-jarige Dubbeldam in een reactie tegen de NOS. "Maar het was supermooi. Ze hebben hier wel verstand van feestvieren en vuurwerk. Het is een eer om met de vlag het stadion in te mogen lopen."

Dubbeldam hield de vlag met één hand vast zodat hij ook kon zwaaien. Samen met tachtig afgevaardigden liep de springruiter door het Maracanã-stadion. Onder hen waren trainers, stafleden en 33 sporters.

Een groot aantal sporters komt komend weekeinde al in actie en sloeg de openingsceremonie daarom over.

"Je ziet vooraf de grootste atleten ter wereld zich klaarmaken voor de ceremonie. Dat is wel even slikken", aldus Dubbeldam.

"Het was het zeer zeker waard om eerder te komen", zei de springruiter, die donderdag werd ingevlogen door chef de mission Maurits Hendriks. "Zoiets maak je waarschijnlijk maar één keer mee in je leven. Dit had ik niet willen missen."

Video: Openingsceremonie Olympische Spelen in Rio de Janeiro

Prestatieprofiel

Hendriks koos voor Dubbeldam omdat hij "een sporter met een geweldig prestatieprofiel is", zo zei hij donderdag tegen NU.nl.

Dubbeldam pakte in 2000 olympisch goud. Zondag komt hij voor het eerst in actie in Rio de Janeiro. "We zijn hier om iets moois te laten zien en medailles te pakken."

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht.