In het Maracana Stadion is in de nacht van vrijdag op zaterdag de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro gehouden. De Braziliaanse interim-president Michel Temer verklaarde de Spelen voor geopend rond 4.30 uur.

Temer werd tijdens zijn korte toespraak massaal uitgefloten door het Braziliaanse publiek in het stadion.

Voorzitter Thomas Bach van het internationaal olympisch comité (IOC) hoopt dat de Spelen bijdragen aan een betere wereld. Dat zei de Duitser tijdens zijn openingstoespraak.

"We leven in een wereld van crisis, wantrouwen en onzekerheid. Hier is ons olympische antwoord. De tienduizend beste sporters van de wereld gaan met elkaar de strijd aan en leven vreedzaam met elkaar in één dorp, waar ze hun eten en emoties delen", aldus Bach.

De ceremonie begon om 1.00 uur Nederlandse tijd met veel dans en muziek. Veel stond in het teken van duurzaamheid en de verschillende herkomsten van de bevolking van Brazilië. Om 1.50 uur kwam Griekenland als eerste land binnen tijdens de vlaggenparade.

Olympisch vuur

Oud-tennisser Gustavo Kuerten bracht rond 4.50 uur de olympische vlam het stadion binnen. Het eindpunt was marathonloper Vanderlei de Lima. Hij mocht de vlam ontsteken in het stadion.

De Lima werd bekend in 2004 toen hij tijdens de marathon van de Spelen in Athene werd aangevallen door een toeschouwer. De Lima lag toen op koers voor goud, maar werd uiteindelijk derde, wat hem een bronzen medaille opleverde.

Lange tijd werd gedacht dat Pelé dat vuur zou ontsteken. Maar vrijdag gaf de voetballegende aan niet aanwezig te zullen zijn bij de ceremonie.

"Ik ben op dit moment niet voldoende fit om aan de openingsceremonie deel te nemen", zei de 75-jarige Pelé in een officiële verklaring. Hij had de laatste dagen veel last van zijn heup waar hij in december aan werd geopereerd.

Door de edities heen bleef de vlam branden in het olympisch stadion, waarna het olympische vuur naar een plek in de stad wordt gebracht. Dit omdat er een stadion is voor het atletiek en een voor het voetbal en de ceremonies.

Vlaggenparade

Aan het sportevenement van ruim twee weken in Rio doen zo'n elfduizend atleten uit 206 landen mee. Voor het eerst is er een team voor vluchtelingen opgericht, wat het aantal equipes op 207 brengt.

Traditioneel opende Griekenland de vlaggenparade, Brazilië sloot de lange rij. Yane Marques, actief op de moderne vijfkamp, droeg de vlag van het gastland.

De Nederlandse equipe was als 143e land aan de beurt tijdens de openingsceremonie. De 43-jarige springruiter Jeroen Dubbeldam, die in 2000 olympisch goud pakte, droeg rond 3.15 uur uur de rood-wit-blauwe vlag het beroemde stadion in met achter hem een bescheiden groep Nederlandse sporters.

De afvaardiging van Oranje bestond uit tachtig mensen, onder wie 33 sporters. Verder liepen trainers en stafleden mee. Een groot aantal sporters komt dit weekeinde al in actie en sloeg de openingsceremonie daarom over.

Premier Mark Rutte klapte de sporters toe vanaf de tribune. Ook koning Willem-Alexander was aanwezig in het stadion.

Nadal

Bekende vlaggendragers waren onder anderen Michael Phelps (Verenigde Staten), Rafael Nadal (Spanje), Federica Pellegrini (Italië), Andy Murray (Groot-Brittannië) en Shelly-Ann Fraser-Pryce (Jamaica).