De Nederlandse estafettezwemsters nemen het zaterdag in de series van de 4x100 meter vrije slag op tegen onder meer Zweden en Italië.

Oranje is ingedeeld in de eerste van twee series, de toplanden Australië en de Verenigde Staten komen daarna in actie.

De snelste acht landen kwalificeren zich voor de finale, helemaal aan het einde van de eerste zwemdag in Rio de Janeiro, diep in de nacht in Nederland.

Maud van der Meer, Femke Heemskerk, Marrit Steenbergen en Ranomi Kromowidjojo pakten in mei bij de EK in Londen met overmacht goud op de 4x100 vrij, ruim voor de Italiaanse ploeg van Federica Pellegrini (tweede) en de Zweedse van Sarah Sjöström (derde).

Oranje, met Inge Dekker terug aan boord, treft die twee landen zaterdag in de series opnieuw. Zwitserland, Japan, China, Spanje en Denemarken zwemmen ook in dezelfde serie.

Zilver

De bondscoaches maken de invulling van het Nederlandse kwartet pas op de ochtend van de series bekend. Dekker, net hersteld van een zware operatie aan baarmoederhalskanker, heeft al besloten de 100 meter vlinderslag over te slaan zodat ze zich volledig kan focussen op de estafette. De series en halve finales van dat onderdeel zijn ook zaterdag.

Vier jaar geleden bij de Spelen van Londen moesten Dekker, Marleen Veldhuis, Heemskerk en Kromowidjojo genoegen nemen met zilver, achter de Australische ploeg van Cate Campbell.

Bij de Spelen van 2008 in Peking had hetzelfde kwartet, toen bekend als de 'Golden Girls', olympisch goud gepakt. Bij Athene 2004 was er brons, in 2000 (Sydney) zwom de ploeg van kopvrouw Inge de Bruijn naar zilver.

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht.