Turnster Céline van Gerner moet vrezen dat ze zondag in de kwalificaties bij de Olympische Spelen in Rio geen meerkamp kan turnen. 

De Emmeloordse, vier jaar geleden in Londen twaalfde in de finale, heeft afgelopen week opnieuw last gekregen van de achillespeesblessure die haar eerder dit jaar al tot een rustperiode dwong.

''Het is vorige week behoorlijk verslechterd. Ik kon niet meer afzetten, zelfs amper lopen'', vertelde ze donderdag na de podiumtraining, waar ze alleen op brug voluit kon gaan.

Van Gerner kwam na een voorzichtige oefening op balk nog wel de vloer op, maar liet haar sprongseries achterwege. Ook op het afsluitende onderdeel sprong nam ze geen enkel risico.

''We hebben harde belasting vermeden'', vertelde ze. ''Op brug ben ik goed inzetbaar. Ik denk ook dat het herstelproces is ingezet. Daarom voel ik me nu ook iets beter, de afgelopen week is het behoorlijk ingeslagen. Het is balen, heel dubbel ook. Ik ben verder topfit.''

Van Pol

Mocht Van Gerner alleen op brug kunnen uitkomen, dan neemt Vera van Pol haar plaats in op balk. Op vloer start Nederland in dat geval met slechts drie turnsters, het minimale aantal voor een teamscore.

Op sprong is Van Gerner in principe de vierde turnster, die alleen in actie komt als het voor de score nodig is. ''We moeten het nu even aankijken'', zei bondscoach Gerben Wiersma. ''Ze heeft nog drie nachten. De spier is verder in orde en kan niet scheuren.''

De medaillekansen van Sanne Wevers op balk zijn het meest concreet. Wiersma heeft ook op de meerkamp een scherp doel gesteld. ''Beter dan vier jaar geleden en het liefst met twee turnsters in de finale'', aldus de Friese coach. Eythora Thorsdottir en Lieke Wevers zijn hiervoor de kandidaten.

Tevreden

Sanne Wevers verliet donderdag met een tevreden gevoel de Olympic Arena van Rio. De turnster die vorig jaar bij de WK verraste met zilver op de balk, was tevreden over haar optredens tijdens de podiumtraining op brug en vooral balk.

Na een volledige oefening probeerde ze twee keer haar nieuwe opsprong uit, die haar D-score, de moeilijkheidsgraad, een paar tienden hoger maakt. ''Maar die zal ik zondag in de kwalificaties waarschijnlijk achterwege laten. Te veel risico voor het teamresultaat en wellicht niet nodig om de finale te bereiken'', vertelde Wevers.

Aan een mogelijke finale en kans op olympisch eremetaal wilde ze nu nog niet denken. ''Eerst volgt stap één, zondag de kwalificaties. Als ik daarna terug mag komen voor de finale is alles mogelijk.''

De kennismaking met olympische sferen in Rio is haar goed bevallen, maar Wevers blijft er nuchter onder. ''Het is allemaal heel groots, maar in de trainingshal sta je gewoon tussen vier muren en doe je gewoon je eigen ding. Net als bij een EK of een WK.''

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht.