Aan de vooravond van de start van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro heeft het IOC de lijst van 'schoon' verklaarde Russische sporters vrijgegeven. In totaal mogen 271 Russische atleten meedoen.

Het IOC besloot onlangs geen collectieve schorsing over Rusland af te roepen, ondanks een schokkend rapport van het mondiale antidopingbureau WADA over een door de staat gedirigeerd dopingsysteem.

Het was aan de internationale bonden om alle Russische atleten die zich voor Rio hadden gekwalificeerd door te lichten op hun dopingverleden of banden met het dopingsysteem. Het leidde tot tientallen uitsluitingen, onder anderen van alle gewichtheffers uit Rusland.

Het IOC heeft echter het laatste woord. De organisatie benoemde een driekoppige jury die alle besluiten van de bonden nog eens doorlichtte en donderdag met een eigen oordeel naar buiten kwam.

IAAF

De voorzitter van het Russische olympisch comité, Alexander Zhukov, had al laten weten dat ongeveer 270 Russen mee mogen doen en dat werd door het IOC officieel bevestigd.

De internationale atletiekfederatie IAAF had Rusland eerder al geschorst en uitgesloten van deelname aan de Spelen, vanwege een grootschalige dopingaffaire.

IOC-president Thomas Bach zei dat hij ''een schoon geweten heeft''. ''Mijn uitgangspunt is dat ik de atleten in de ogen kan kijken.''