Tom Dumoulin is vlak voor de start van de Olympische Spelen nog in onzekerheid over zijn gebroken pols, die hij twee weken geleden opliep in de Tour de France.

Dumoulin liet deze week twee trainingsritten over het olympische parcours schieten, omdat de pols nog steeds voor problemen zorgt.

''Niet dat het echt niet ging, maar voor de zekerheid. Om die pols rust te geven'', zei Dumoulin donderdag, twee dagen voor de wegwedstrijd van 240 kilometer.

''Het is elke dag kijken wat ik wel en niet kan. Dat geeft veel onzekerheid, ik begin ook te twijfelen. Het zijn geen leuke weken zo", aldus Dumoulin.

De tweevoudig etappewinnaar van de laatste Tour de France wil zaterdag wel gewoon opstappen, ondanks dat zijn focus eigenlijk op de tijdrit van woensdag ligt. ''Ik ga geen risico nemen. Als ik te veel pijn heb, stap ik af."

Twijfel

Kort na zijn val in de Tour klonk Dumoulin nog hoopvol, omdat hij een 'nette' breuk bleek te hebben en Rio haalbaar was. Vlak voor de Spelen heeft die hoop echter plaatsgemaakt voor twijfel.

''Eerst had ik al vrij snel het idee dat het wel goed ging komen. Maar als ik weer een slechte dag heb en die pols weer pijn doet, ga ik automatisch twijfelen. Dat is niet fijn. Het heeft het er allemaal niet makkelijker op gemaakt."

"Het is vervelend dat ik twijfel of ik nog wel zo hard kan fietsen, of die pols me niet in de weg zit. Daardoor is mijn focus nu al meer op de tijdrit komen te liggen dan op de tijdrit én de wegwedstrijd", aldus Dumoulin.

Medaille

Voor zijn val had Dumoulin ook ambities voor de wegrace, nu ziet hij voor zichzelf hooguit een dienende rol voor Bauke Mollema, Wout Poels en Steven Kruijswijk.

''We kunnen met deze ploeg echt meedoen om de medailles", denkt Dumoulin. "We zitten allemaal dicht bij elkaar, het niveau ligt heel hoog. Ik denk dan ook niet dat we met één speerpunt gaan rijden waar we alle ballen op gooien, al moeten we het daar nog over hebben. Dat is ook afhankelijk van hoe het met mij gaat.''

Twijfelen zit niet in zijn aard, al geeft de winnaar van twee Touretappes toe dat ook hij wel eens zijn onzekere momenten heeft. ''Ik heb baaldagen gehad waarop ik mijn fiets in de hoek smeet en dacht: zoek het allemaal maar uit. Maar de volgende dag zat ik dan toch weer op de fiets. Ik kan redelijk makkelijk met tegenslagen omgaan, anders zat ik hier niet.''

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht.