Bauke Mollema denkt dat veel renners die mogen terugkijken op een goede Tour de France het zaterdag juist niet goed zullen doen in de olympische wegwedstrijd.

"Het is toch lastig als je bijna twee weken na de Tour ineens een soort klassieker moet rijden", aldus Mollema, die als elfde eindigde in het algemeen klassement.

"Veel renners die aan het eind van de Tour heel goed waren, hebben wellicht te lang gerust. Daar kan het lichaam een beetje door van slag raken en dan heb je zaterdag een slechte dag."

Mollema koos er zelf voor om geen rust te nemen na de Tour. Hij reed afgelopen weekend de Clasico San Sebastian en pakte daar de winst. "Die zege was uiteraard goed voor het vertrouwen. De vorm die ik daar heb laten zien ben ik niet zomaar kwijt. Die heb ik meegenomen naar Rio."

Sfeer

De 29-jarige renner van Trek-Segafredo denkt ook in Rio kans te maken, zeker omdat het 241 kilometer lange parcours hem ligt. "Het is een erg zwaar parcours, echt iets voor klimmers. Daar ben ik heel blij mee."

"Wat de doorslag zal geven? De vorm van de dag, geluk en het is een kwestie van op het goede moment de aanval plaatsen. De laatste lange beklimming zal cruciaal worden. Daarna is er nog wel een afdaling en een recht stuk, maar dan zullen er nog maar weinig renners over zijn."

Toch is het niet uitgesloten dat Nederland in de eindfase meerdere renners voorin heeft, omdat bondscoach Johan Lammerts met ook nog Tom Dumoulin, Wout Poels en Steven Kruijswijk over een sterke ploeg beschikt. De sfeer is bovendien goed in de Nederlandse formatie, zo vertelt Mollema.

"Die sfeer was de afgelopen jaren bij de WK's ook al goed. We zijn meer een team dan vroeger. De laatste jaren zijn de Spelen ook meer gaan leven onder wielrenners. Iedereen wil graag meedoen. Dat merk ik dit jaar zeker."