Bondscoach Johan Lammerts vindt dat de Nederlandse wielrenners minimaal een medaille moeten veroveren op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

"De medailles zijn absoluut ons doel, ik denk dat we zowel bij de mannen als de vrouwen goede kansen hebben'', zei Lammerts donderdag in het olympisch dorp. "We staan er allemaal goed voor."

Het enige 'probleemgeval' is Tom Dumoulin, die bijna twee weken geleden bij een valpartij in de Tour de France een polsbreuk opliep. Voor de Limburger staat de wegwedstrijd in de schaduw van de tijdrit, waar hij tot de medaillekandidaten behoort.

"Het geneest gestaag, de doktoren hebben goede hoop'', zei Lammerts, die wel beseft dat de kasseienstrook in de wegwedstrijd niet ideaal zal zijn voor de pols van Dumoulin. "Als je moet herstellen van een breuk, is dat natuurlijk niet fijn. Maar we zullen zien hoe het gaat."

240 kilometer

De wegwedstrijd bij de mannen wordt zaterdag verreden over een parcours van 240 kilometer. Een dag later is de wegwedstrijd voor de vrouwen over 141 kilometer.

De tijdrit wordt zowel bij de mannen als bij de vrouwen op woensdag verreden.