De Nederlandse ploeg is woensdag met een ceremonie officieel welkom geheten in het olympisch dorp in Rio de Janeiro.

Ongeveer honderd Nederlandse sporters en begeleiders waren aanwezig. Tegelijkertijd met ons land werden ook de ploegen van Zambia, Kaapverdië, Nauru en Macedonië welkom geheten door Janeth Arcain, de burgemeester van het olympisch dorp.

"Na alle gedane inspanningen komt jullie droom uit: jullie staan nu op de Spelen", zei Arcain. "Vanuit alle hoeken van de wereld zijn jullie hier naartoe gekomen. Voor sporters uit 207 landen is ons dorp voor even hun thuis."

De vlaggen van de vijf landen werden gehesen, naast de olympische vlag. De volksliederen werden gespeeld en er was er een groep Braziliaanse dansers die een optreden verzorgde voor de sporters. 

De welkomstceremonie in beeld

Manchetknopen

Chef de mission Maurits Hendriks kreeg op het podium een beeldje van de burgemeester. Hendriks gaf op zijn beurt een vaas in de vorm van Nederland cadeau.

"In Londen gaf ik manchetknopen, maar ook toen bleek de burgemeester een vrouw te zijn", vertelde Hendriks. "Daarom heb ik besloten om voortaan neutrale cadeau's te geven. Dit was beter. Ik gaf als het ware Nederland kado."

Henkdriks vertelde verder dat hij de burgemeester had bedankt voor alle inspanningen van de Brazilianen in de aanloop naar de Spelen. "Dankzij hun inzet staan we nu hier. Ik zie alleen maar lachende gezichten bij onze Nederlandse sporters en daar ben ik de Brazilianen heel dankbaar voor."

Zaterdag is de eerste volledige sportdag in Rio, al komen de handboogschutters en voetballers al eerder in actie. Een dag eerder is de openingsceremonie.

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht.