Bondscoach Henk Groener verwacht dat het voor de handbalsters een flinke opgave wordt om de groepsfase te overleven op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

"We spelen bijna tegen alleen maar goede tegenstanders", aldus Groener, die met Oranje is ingedeeld in een groep met Frankrijk, Zweden, Zuid-Korea, Rusland en Argentinië. Van die zes landen gaan de eerste vier door naar de kwartfinales.

"Alleen van Argentinië weet je nu al dat ze dat niet zullen halen", weet Groener. "En dan zijn er vijf landen over die allemaal een medaille kunnen winnen maar waarvan er een dus niet door de groepsfase zal komen. Het is dus meteen een zwaar toernooi."

Groener is dan ook nog niet bezig met een eventuele eerste plaats in de poule, die Oranje een makkelijkere tegenstander zal kunnen opleveren in de knock-outfase.

"De plaats in de poule is van minder belang, zolang we maar doorgaan. Het wordt al een hell of a job om de poule door te komen."

Nadal

Eerste tegenstander in de poulefase is zaterdag Frankrijk. Groener is blij dat de Spelen eindelijk gaan beginnen voor zijn ploeg. "Na bijna twee maanden voorbereiding zijn we zo klaar voor de Spelen als je maar kunt zijn. Iedereen is fit, laat Frankrijk maar komen."

Woensdag trainden de handbalsters voor het eerst in de Future Arena in Rio, waar ze zaterdag hun olympisch debuut zullen maken. "De speelsters merken nu ook wel dat dit anders is dan een EK of WK", weet Groener.

"Ze komen in aanraking met andere sporters. De wachtrijen voor het ontbijt worden steeds langer. En vanmorgen kwamen ze daar ineens Rafael Nadal tegen. Dat is natuurlijk wel interessant voor ze."

"Maar ik merk niet dat die omstandigheden van invloed zijn op ons handbal. We zijn vooral bezig met de wedstrijd tegen Frankrijk. Dan moeten we er staan."