Epke Zonderland komt bij de Spelen van Rio de Janeiro alleen uit op de rekstok. De titelverdediger op dat toestel laat optredens op brug en voltige schieten vanwege een blessure aan zijn vinger. 

"Het is een tegenvaller", meldde bondscoach Bram van Bokhoven woensdag na de podiumtraining. "Maar aan de andere kant: zijn rekoefening zag er vandaag goed uit."

De oefening die Zonderland liet zien kwam dicht in de buurt van optredens in Antwerpen (2013) en Nanning (2014) die hem beide keren de wereldtitel opleverden.

De twee combinaties van twee vluchtelementen verliepen vlekkeloos, de afsprong ook. Het verschil zat in details. Een Stalder werd niet gevolgd door een draai om de lengte-as.

"Daarmee komt hij drietiende punt lager uit", legde coach Daniel Knibbeler uit. "We bekijken nog of we het zaterdag op deze manier doen. Die afweging gebeurt op basis van fysieke omstandigheden, niet vanwege de concurrentie."

Een geslaagde uitvoering van de getoonde oefening levert de 30-jarige Zonderland normaal gesproken een finaleplaats op.

Minimaal bezet

Nederland is door het wegvallen van Zonderland nu op vier van de zes toestellen minimaal bezet. In het olympische format bestaat een team uit vijf turners van wie er vier per toestel mogen uitkomen met een schrapresultaat. Bart Deurloo, Frank Rijken en Jeffrey Wammes turnen een meerkamp. Zonderland is de vierde man op rek, Yuri van Gelder op ringen.

"Het scheelt wellicht wat in het teamresultaat", wist Van Bokhoven. "En elke fout telt meteen mee. Maar we moeten medaillekansen in bescherming nemen. Het belang van Epke staat voorop, dat is de realiteit waarin we leven."

In aanloop naar de Spelen kampte Zonderland al met meer fysieke ongemakken. Hij werd het afgelopen jaar geopereerd aan zijn bijholtes, liep een hersenschudding op en kampte eind juni met verkoudheid.

Zonderland is regerend olympisch kampioen aan de rekstok en werd op hetzelfde onderdeel in 2013 en 2014 wereldkampioen.