Het Britse antidopingagentschap UKAD wil opheldering van het internationale sporttribunaal CAS over de beslissing om Lizzie Armitstead ondanks een voorlopige schorsing toch toe te laten tot de Olympische Spelen.

De 27-jarige wielrenster miste sinds augustus van vorig jaar drie controles buiten de competitie door fouten bij het opgeven van haar trainingslocaties, wat gelijkstaat aan een positieve dopingtest.

Als gevolg daarvan werd Armitstead op 11 juli tijdelijk geschorst door de Britse antidopingautoriteit, waardoor ze niet zou kunnen deelnemen aan de Zomerspelen in Rio de Janeiro.

De wereldkampioen vocht haar schorsing echter met succes aan bij het CAS, tot ongenoegen van de Britten. Het internationale sporttribunaal oordeelde dat er procedurefouten waren gemaakt door UKAD.

Directeur Nicole Sapstead wacht echter nog op een goede argumentatie voor het opschorten van schorsing. "Ik denk dat wij een redelijke organisatie zijn en wij starten heus geen zaak tegen een sporter als daar geen aanleiding voor is", aldus Sapstead tegen de BBC.

Regelgeving

Armitstead werd dan ook volledig terecht geschorst, beargumenteert de UKAD-directeur. "Als sporters hun 'whereabouts' niet doorgeven of niet beschikbaar zijn op een vastgesteld moment, dan hangen daar gevolgen aan."

"Als je drie keer een test mist of verzuimt je locatie door te geven binnen een periode van twaalf maanden, dan hangt je een straf voor het schenden van de antidopingregels boven het hoofd. Die werkwijze is open, transparant en onafhankelijk", vervolgt Sapstead tegen Sky Sports.

Vier jaar geleden veroverde de Engelse Armitstead zilver bij de olympische wegwedstrijd in Londen. De renster van de Nederlandse ploeg Boels-Dolmans geldt ook als een van de favorieten in Rio de Janeiro.