Volledige uitsluiting van Russische sporters zou volgens IOC-voorzitter Thomas Bach "verwoestende gevolgen" hebben gehad voor de Olympische Spelen.

Het internationaal olympisch comité besloot onlangs om Rusland ondanks een gestructureerd en door de staat aangestuurd dopingprogramma toch toe te laten tot Rio de Janeiro.

"Een algehele schorsing voor het Russisch olympisch comité werd door sommigen de 'nucleaire optie' genoemd", verklaarde Bach dinsdag op een bijeenkomst van het IOC. "En onschuldige sporters zouden dan als nevenschade beschouwd moeten worden."

Hoewel de Duitser een dergelijke vergelijking bijzonder smakeloos vindt, wilde de preses er toch even bij stilstaan. "Het gevolg van zo'n 'nucleaire optie' is dood en verderf. Die cynische benadering met nevenschade is niet waar de olympische beweging voor staat."

Aanpak

Meerdere antidopinginstanties, waaronder het mondiale agentschap WADA, pleitten wel voor een algehele schorsing voor Rusland en toonden zich teleurgesteld over de beslissing van het IOC.

"Het is onacceptabel dat de voorstaanders van een Russische uitsluiting alle andersdenkenden verwijten niet tegen de doping te strijden", verdedigt Bach zich. "Die insinuatie verwerp ik. We denken misschien anders over de aanpak, maar we hebben allemaal hetzelfde doel: het beschermen van schone sporters."

Volgens Bach is de sportwereld gebaat bij een volledig herziene antidopingaanpak dan zijn tegenstanders voor ogen hebben. "Verbinding plaveit de weg naar een krachtige dopingbestrijding, niet uitsluiting."

Door het besluit van het IOC zijn intussen meer dan 250 van de oorspronkelijke groep van 387 Russische sporters toch welkom in Rio de Janeiro.