Het is onduidelijk of de Russische zwemmers Vladimir Morozov en Nikita Lobintsev mogen meedoen aan de Olympische Spelen.

Aanvankelijk meldde het Russische persbureau TASS dinsdag op basis van uitlatingen van hun advocaat Artyom Patsev van wel. De zwemfederatie FINA ontkende later op de dag echter dat het licht al op groen was gezet.

Volgens FINA is de definitieve beslissing nog niet gevallen. De instantie zegt dat sporttribunaal CAS de zaak heeft doorverwezen naar de driekoppige jury die het IOC afgelopen weekeinde installeerde, teneinde een definitief oordeel te vellen.

Dit panel is gerechtigd alle beslissingen van de internationale sportfederatie over de Russische kwesties terug te draaien.

Dopingrapport

Morozov en Lovbintsev mogen vooralsnog niet naar Rio omdat ze werden genoemd in een rapport van het mondiale antidopingbureau WADA. Ze zijn echter nooit bestraft voor het gebruik van ongeoorloofde middelen.

Lobintsev en Morozov wonnen in Londen (2012) brons met de estafetteploeg (4x100 meter vrije slag). Lobintsev won met de Russische estafetteploeg (4x200 meter vrije slag) ook zilver in Peking (2008).

De Russische zwembond besloot vorige week zelf om vier andere zwemmers terug te trekken.