Voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité denkt dat Rio de Janeiro helemaal klaar is voor de Olympische Spelen, ondanks de financiële problemen die Brazilië ondervindt.

Volgens de Duitse sportbestuurder heeft het olympische evenement de Braziliaanse miljoenenstad alleen maar positieve veranderingen gebracht. Dat zei Bach in een toespraak enkele dagen voor het begin van de Spelen.

''Rio de Janeiro zou niet staan ​​waar het nu is, zonder de Olympische Spelen als een katalysator," zei Bach maandag (lokale tijd).

De Spelen worden voor het eerst op het Zuid-Amerikaanse continent gehouden. ''De geschiedenis zal spreken over een Rio de Janeiro vóór de Olympische Spelen en een veel beter Rio de Janeiro ná de Olympische Spelen. De Spelen zijn een positieve transformatie geweest voor de stad."

Uitdaging

Brazilië kampt met grote financiële en bestuurlijke problemen. "Het was een uitdaging om op tijd klaar te zijn, gezien de politieke, economische en sociale situatie. Daarom is deze prestatie nu al een feest waard." 

"De Cariocas zijn er klaar voor", zei Bach, verwijzend naar de bijnaam van de inwoners van Rio. "De wedstrijdlocaties zijn klaar. En, belangrijker nog, de atleten zijn klaar."

Bach haalde in zijn toespraak een recent rapport aan, waarin de bereikbaarheid van het openbaar vervoer in de stad onderzocht werd. "Twee jaar geleden had 18 procent van de bevolking van Rio toegang tot hoogwaardig openbaar vervoer, nu is dat 63 procent."