Wereldantidopingbureau WADA heeft maandag geërgerd gereageerd op uitlatingen van IOC-president Thomas Bach over de timing van het dopingrapport over het Russische dopingschandaal.

Bach liet zich onlangs ontvallen dat het antidopingbureau te afwachtend en te laat zou hebben gereageerd op signalen van systematische doping in Rusland. Onderzoeker Richard McLaren bracht de problemen onlangs aan het licht.

In een maandag uitgegeven verklaring stelde het WADA te begrijpen dat het moment van publicatie van het dopingrapport zijn weerslag heeft op de voorbereidingen voor de Olympische Spelen.

Het weerspreekt echter met klem de beschuldigingen van Bach. Het WADA heeft naar eigen zeggen snel gehandeld nadat het bewijzen van systematische Russische dopingpraktijken had gekregen.

De IOC-preses ligt ondertussen vanuit verschillende hoeken onder vuur wegens de beslissing Russische sporters onder voorwaarden toe te laten. Niet alleen sporters zijn boos, ook de voorzitter van de Duitse atletiekunie uitte maandag felle kritiek.

De toelating van de Russen en het weren van klokkenluidster Yulia Stepanova is volgens Thomas Kurschilgen "een knieval voor de Russen en een donkere dag voor de eerlijke sportwereld".

Harting

Ongekend hard was de Duitse discuswerper Robert Harting vorige week over zijn landgenoot Bach. "Hij is voor mij onderdeel van het dopingsysteem, niet van het antidopingsysteem. Ik schaam me voor hem."

De IOC-baas reageerde als door een wesp gestoken op die woorden. "Het is onacceptabel iemand die een andere mening is toegedaan zo te beledigen", zei hij.