Turnen

Van Gelder niet met olympische gedachte naar eerste Spelen

Aan de vooravond van zijn eerste olympische deelname heeft turner Yuri van Gelder goede hoop op een mooi resultaat in Rio de Janeiro.

De ringenspecialist liep kwalificatie voor de Spelen van Athene (2004), Peking (2008) en Londen (2012) mis, maar is er na drie mislukte pogingen vanaf komende week wel bij in Brazilië.

"De aanhouder wint", aldus de 33-jarige Van Gelder, voormalig Europees en wereldkampioen, tegen de NOS. "Het is eindelijk gelukt en we zijn in Rio aangekomen."

Hoewel hij sinds 2009 al geen internationaal succes meer boekte, is de Brabander niet met de olympische gedachte afgereisd naar de Spelen. "Nee, zeker niet. Het is mooi dat we hier zijn, maar ik ben hier niet om alleen mee te doen. Ik ben hier ook echt om iets te gaan winnen."

Kampioensoefening

Van Gelder heeft zelf de overtuiging dat hij zeker om het eremetaal mee kan doen in Rio. "Ik voel me goed en ik heb een kampioensoefening, dus als alles gewoon zo loopt als het moet gaan en ik een goede oefening turn, dan kan er een heel mooi resultaat uit komen."

Dat zijn eerste Spelen uitgerekend in Brazilië plaatsvinden, maakt het extra speciaal voor de 'Lord of the Rings'. "Brazilië heeft wel een speciaal plekje in m'n hart, mijn vriendin komt hiervandaan. Ik heb echt een goed gevoel bij dit land."

Nederland neemt voor het eerst met een volledige mannenploeg deel aan de Olympische Spelen. Naast Van Gelder bestaat de equipe uit Epke Zonderland, Jeffrey Wammes, Bart Deurloo en Frank Rijken.

Lees meer over:
Tip de redactie