Ilnur Zakarin kan zijn olympische droom deze zomer toch niet in vervulling laten gaan. De Russische wielrenner werd eerder deze week vlak voor vertrek naar Rio de Janeiro uit het vliegtuig verwijderd. De Russische handbalsters mogen wel naar de Spelen.

Dat heeft zijn zaakwaarnemer bevestigd tegenover Chelny Izvest. "Ik kreeg een belletje uit Moskou dat Ilnur op het allerlaatste moment uit het vliegtuig werd gehaald voordat het naar Brazilië zou vertrekken."

Sinds het onthullende dopingrapport van onderzoeker Richard McLaren was het onzeker of Zakarin zijn opwachting zou mogen maken op de Olympische Spelen. De 26-jarige coureur van Katusha werd in 2009 betrapt op het gebruik van methandienone.

Zakarin, winnaar van de zeventiende etappe van de voorbije Tour de France, had gehoopt dat hij ondanks zijn verleden toch aan de start zou mogen verschijnen van de internationale wielerunie. Ook deelname onder een neutrale vlag is geen optie meer, oordeelde de UCI.

"Het leven eindigt hier niet", bleef zijn zaakwaarnemer echter nuchter. "Hij kan ooit nog meedoen aan de Olympische Spelen. Het belangrijkste is dat hij niet stil blijft staan, maar zich blijft doorontwikkelen als wielrenner."

Omdat de oud-winnaar van de Ronde van Romandië werd geweigerd voor zijn vlucht naar Brazilië rijdt Zakarin zaterdag de Clasica San Sebastian. Volgende week zaterdag is de olympische wegwedstrijd, vier dagen later volgt de tijdrit in Rio de Janeiro.

Handbalsters

De Nederlandse handbalsters spelen op 14 augustus gewoon tegen Rusland in de groepsfase van het olympisch toernooi. De internationale handbalfederatie (IHF) heeft de Russinnen toestemming gegeven af te reizen naar Rio de Janeiro.

Volgens de IHF zijn alle Russische speelsters de afgelopen week onderworpen aan een uitgebreide dopingcontrole buiten Rusland en wezen de resultaten uit dat de handbalsters 'schoon' zijn. De Nederlandse ploeg speelde eerder deze maand nog op het vierlandentoernooi in Eindhoven tegen Rusland en won met 25-23.

Het IOC besloot onlangs, ondanks een schokkend rapport van het mondiale antidopingbureau WADA over een door de staat gedirigeerd dopingsysteem, geen collectieve schorsing over Rusland af te roepen.

De internationale bonden kregen de taak alle Russische atleten die zich voor de Olympische Spelen hadden gekwalificeerd door te lichten op hun dopingverleden of banden met het dopingsysteem.

Beslissing

De meeste van de 24 betrokken federaties hebben inmiddels een beslissing genomen. Alleen de mondiale bonden van golf, boksen en taekwondo hebben nog niet laten weten of en zo ja, hoeveel Russen zij toelaten op de Spelen. De internationale turnfederatie FIG moet ook nog officieel een besluit kenbaar maken, hoewel eerder doorsijpelde dat alle Russische turners kunnen meedoen.

Al met al blijft er nog een flinke groep Russische sporters over voor de Spelen. Van de 387 sporters die zich hadden gekwalificeerd, zijn er vooralsnog 120 niet welkom. De atleten, gewichtheffers en roeiers zijn het hardst getroffen.