Rio 2016

UCI ontzegt zes Russische wielrenners deelname in Rio

Zes niet bij naam genoemde wielrenners uit Rusland mogen niet deelnemen aan de Olympische Spelen. Dat heeft de internationale wielrenunie UCI bepaald na onderzoek.

Aanleiding is het besluit van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dat de sportbonden Russische sporters moesten onderzoeken op een dopingverleden of banden met het dopingsysteem.

Onder de renners die de Spelen moeten missen zou volgens Cyclingnews.com in ieder geval Ilnur Zakarin zijn, de renner van Katusha die onlangs een rit won in de Tour de France. Ook Olga Zabelinskaya, winnares van brons in de wegrace en in de tijdrit van Londen 2012, zou door de Russen onder druk zijn teruggetrokken.

De UCI zocht na het beruchte McLaren-rapport contact met het wereldantidopingbureau WADA en kreeg daar te horen dat drie Russische wielrenners mogelijk betrokken zouden zijn bij door de staat gestuurd dopinggebruik.

Drie andere renners, die onlangs zijn bestraft wegens overtreding van de dopingregels, zijn door het Russische olympisch comité al teruggetrokken. Rusland zendt nu nog elf wielrenners naar Rio.

Worstelaars

Van de zeventien Russische worstelaars die zich gekwalificeerd hadden voor de Spelen, is er eentje niet welkom. De internationale worstelbond heeft Viktor Lebedev uitgesloten van deelname wegens een positieve dopingtest in 2006.

De overige zestien hebben zich, volgens de bond, in laboratoria buiten Rusland laten testen en geen van hen is in verband gebracht met staatsdoping.

De internationale bond voor gewichtheffers IFW besloot eerder donderdag om elf gewichtheffers voorlopig te schorsen wegens dopinggebruik bij de Spelen van Londen in 2012.

Er is nog geen beslissing genomen door de bonden bij badminton, boksen, wielrennen, golf, handbal, tafeltennis, en taekwando.

Lees meer over:

Medaillespiegel Spelen Rio

Medaillespiegel Spelen Rio
Hoe doet Nederland het in vergelijking met de de andere landen op de Olympische Spelen?

Programma van dag tot dag

Programma van dag tot dag
Wil jij weten wanneer de Nederlanders in actie komen in Rio? Bekijk hier het programma.

NUwerk

Tip de redactie