Tom Dumoulin heeft dinsdag de training hervat op de fiets na zijn val in de negentiende etappe van de Tour de France.

"Het voelt allemaal een beetje stijf, maar het is oké", aldus een opgewekte Dumoulin in een video op Twitter, waarin hij een stukje fietst in het Belgische Kanne.

De 25-jarige renner van Giant-Alpecin liep vrijdag een spaakbeenbreuk op en stapte direct uit de Tour. Zijn deelname aan de Olympische Spelen is door zijn blessure in gevaar.

Video: Dumoulin pakt training weer op

Dumoulin hervat training op fiets na val in Tour de France
Dumoulin hervat training op fiets na val in Tour de France

Spalk

Maandag was Dumoulin voor onderzoek in ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. Hij werd onderzocht door orthopedisch chirurg Peer Konings. Die concludeerde dat 'gipsen' geen optie was.

Konings: "Met gips is het onmogelijk in de juiste houding op een tijdritfiets te zitten. De houding van de renner en de aerodynamica van de fiets moeten exact kloppen. Daarom maken we een spalk van speciale kunststof die perfect past."

Dumoulin had zijn fiets meegenomen naar Rijnstate, zodat Konings precies kon zien in welke stand de linkerpols het best gespalkt kon worden.

Criteriums

Dumoulin doet woensdag mee aan de Acht van Chaam, zo heeft de organisatie van het criterium laten weten. Mogelijk komt hij donderdag ook in actie bij het criterium van Wateringen.

Dumoulin rijdt als hij fit genoeg is op woensdag 10 augustus de olympische tijdrit in Rio de Janeiro. Hij geldt als een van de belangrijkste kanshebbers voor het goud.

Op zaterdag 6 augustus is de olympische wegwedstrijd. Ook daar behoort hij tot de deelnemers voor Nederland.