Vijf Russische kanoërs zijn komende maand niet welkom op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Dat heeft de internationale kanobond ICF besloten. Ook twee moderne vijfkampers worden geweerd in Brazilië.

Met de zeven Russische zwemmers en drie roeiers die maandag al een startverbod kregen, is het aantal dinsdag opgelopen naar zeventien.

Het gaat om onder anderen Alexander Dyachenko, die op de Spelen van 2012 in Londen nog goud won in de 200 meter in de duokano.

Ook tweevoudig wereld- en Europees kampioen Andrey Kraitor is uitgesloten van deelname, evenals Natalia Podolskaia, Elena Aniushina en Alexey Korovashkov.

De namen van de vijf Russen worden expliciet genoemd in het rapport van Richard McLaren, die in zijn onderzoek een Russisch staatsgestuurd dopingnetwerk bij de Winterspelen van 2014 in Sochi aantoonde. De vijf kanoërs worden met onmiddellijke ingang geschorst, in afwachting van aanvullend onderzoek.

Kanoërs uit Oostenrijk, Duitsland, Zweden en Iran krijgen de gelegenheid om de opengevallen plaatsen in te nemen op de Spelen.

De openingsceremonie van de Olympische Spelen is op vrijdag 5 augustus.