De Russische sportminister Vitaly Mutko waagt een poging om alsnog atleten uit zijn land op de Olympische Spelen te krijgen.

Mutko heeft een brief gestuurd aan Sebastian Coe, de voorzitter van de internationale atletiekfederatie IAAF, met het verzoek om 'schone' atleten toch naar Rio de Janeiro te laten gaan.

"Geef de atleten die voldoen aan de criteria van het Internationaal Olympisch Comité toch de mogelijkheid naar Rio te gaan", zo luidt volgens Russische persbureaus de oproep van Mutko.

De IAAF heeft de Russische atleten geschorst vanwege een grootschalige dopingaffaire in het land. Sporttribunaal CAS hield de schorsing van de atleten, die in beroep waren gegaan, vorige week overeind.

Video: CAS handhaaft schorsing Russische atleten voor Rio

Het IOC bepaalde zondag dat Russische sporters die nooit op doping zijn betrapt en herhaaldelijk buiten hun land zijn getest, onder strikte voorwaarden naar Rio mogen. Mutko ziet daar een opening in voor zijn atleten.

"In mijn ogen is het oneerlijk dat alle atleten zijn geschorst, onder wie een grootheid als Yelena Isinbayeva die een zuivere reputatie heeft en heel vaak op doping is getest", aldus de minister.

Stepanova

Ook klokkenluidster Yuliya Stepanova liet maandag weten zich niet te kunnen vinden in de beslissing van het IOC. Ze werd uitgenodigd om als gast aanwezig te zijn in Rio, maar die invitatie slaat ze af.

De nu 30-jarige Russin bracht twee jaar geleden de grootschalige dopingaffaire in haar land aan het licht. Ze werd in 2013 voor twee jaar geschorst omdat ze zelf verboden middelen had gebruikt.