De Russische klokkenluidster Yuliya Stepanova is het totaal oneens met de beslissing van het Internationaal Olympisch Comité om haar van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro te weren. Ze weigert als gast naar Brazilië te gaan.

Het IOC besloot haar zondag, net als andere Russische sporters met een dopingverleden, uit te sluiten van deelname in Rio. De overige sporters mogen onder stricte voorwaarden wel meedoen.

Stepanova werd samen met haar man wel uitgenodigd om als gast van het IOC naar Brazilië te komen om de wedstrijden vanaf de tribunes te bekijken. Ze begrijpt daar echter weinig van.

"Deze beslissing van het IOC is gebaseerd op verklaringen die niet kloppen en niet waar zijn", zegt ze. "Als het IOC ons echt wil steunen, moeten ze ons niet slechts als gasten uitnodigen voor de Spelen."

"Ze zouden juist een stevige steunbetuiging moeten uitspreken aan alle klokkenluiders die vechten voor een schone sport. We hebben niet aan de bel getrokken om in Rio op de tribune te zitten."

Als klokkenluidster bracht de nu 30-jarige Russin, die in 2013 zelf werd geschorst, twee jaar geleden de grootschalige dopingaffaire in haar land aan het licht. Het leidde tot een schorsing van alle Russische atleten.

Mutko

Vitaly Mutko, de Russische minister van Sport, hoopt dat Stepanova alsnog mee mag doen in Rio. Hij vroeg maandag in een brief aan IAAF-voorzitter Sebastian Coe om alle 'schone' Russische sporters alsnog deel te laten nemen.

"In mijn ogen is het oneerlijk dat alle atleten zijn geschorst, onder wie een grootheid als Yelena Isinbayeva die een zuivere reputatie heeft en heel vaak op doping is getest", aldus de minister.