Het Amerikaanse antidopingagentschap USADA heeft in een statement zijn verontwaardiging geuit over het besluit van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om Russische sporters deel te laten nemen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

"Vele schone atleten en klokkenluiders hebben de moed getoond om een cultuur van staatsgestuurd dopinggebruik en corruptie in Rusland aan te tonen", stelt Travis Tygart, voorzitter van het USADA. 

"Teleurstellend genoeg wordt op het belangrijkste moment voor alle schone sporters en de integriteit van de Olympische Spelen door het IOC geen leiderschap getoond." 

"De beslissing om Russische atleten te laten deelnemen aan de Spelen zorgt voor een verwarrende rotzooi. Dit is een klap voor alle schone sporters", aldus Tygart.

De verschillende internationale sportbonden moeten van het IOC besluiten of de Russische sporters in hun tak van sport mogen deelnemen aan de Spelen. "Eerder heeft het IOC gesteld dat het antidopingbeleid geheel onafhankelijk moet zijn", schrijft Tygart. 

"Daarom is het zo frustrerend dat op dit ongelooflijk belangrijke moment de verantwoordelijkheid aan de verschillende sportbonden wordt gegeven. Die hebben mogelijk een gebrek aan expertise of collectieve wil om deze situatie op korte termijn adequaat aan te pakken.''

Nederland

Directeur Herman Ram van de Nederlandse Dopingautoriteit begrijpt ook weinig van de beslissing van het IOC om de Russische sporters onder voorwaarden toch te laten meedoen aan de Spelen.

"Dit is een bron van veel gedoe en rechtsongelijkheid'', zegt Ram tegen de NOS. "Nu moeten twintig internationale federaties gaan bepalen of een sporter mag meedoen of niet. Daar zijn wel wat handvatten voor, maar met die criteria kan je alle kanten op."

Ram vindt dat het IOC zelf een beslissing had moeten nemen, in plaats van het over te laten aan de sportfederaties. "Onbegrijpelijk, een gebrek aan leiderschap."

"We zitten nu in een situatie waarin de best georganiseerde vorm van staatsdoping boven tafel is gehaald en toch pakt het IOC niet door. Ik vind dat het IOC als partner van de antidopingagentschappen faalt. En daarmee als partner van schone sport."

Geluk

De directeur van de Dopingautoriteit acht de kans groot dat de ene sportfederatie de criteria anders zal interpreteren dan een andere federatie. "Met deze regels kan je alle kanten op'', aldus Ram.

"Het komt er nu op neer dat een Russische sporter die niet is betrapt, iets waar de eigen regering aan heeft meegeholpen, geluk heeft. Die kruipen door de mazen van de wet."

"Natuurlijk werpt dit een smet op de Spelen. Iedere Russische prestatie staat met deze achtergrond ter discussie. Er zullen nu schone sporters uitkomen tegen sporters die op z'n minst deels hebben geprofiteerd van het Russische dopingsysteem.''

Mutko

De Russische sportminister Vitaly Mutko is het IOC dankbaar. Hij sprak de hoop uit dat de meeste sportfederaties het recht van de Russische sporters om deel te mogen nemen nu ondersteunen en respecteren. 

"Er zijn veel criteria, maar ik ben ervan overtuigd dat de meeste sporters daar aan zullen voldoen'', aldus Mutko. "We zullen strijden voor een schone sport."

"Ons alleen maar bekritiseren lijkt me niet terecht. Doping is niet alleen ons probleem, maar een probleem van de hele wereld. We zijn het IOC dankbaar dat schone atleten de kans op deelname aan de Spelen niet wordt ontnomen.''