De Nederlandse sporters die onderweg zijn naar Rio Janeiro, zullen bij aankomst gewoon hun intrek nemen in het olympisch dorp. Dat meldde sportkoepel NOC*NSF zondag, nadat eerder duidelijk was geworden dat het Australische team vanwege de slechte omstandigheden in het dorp voorlopig uitwijkt naar hotels.

Het olympische atletendorp in Rio de Janeiro is volgens de Australiërs momenteel onbewoonbaar. Het olympisch comité van Australië AOC gaat zijn atleten voorlopig proberen onder te brengen in hotels in de Braziliaanse stad.

Volgens het AOC is in het atletendorp, waarvan zondag de deuren opengingen, sprake van lekkende leidingen, verstopte toiletten en douches en overstromingen.

''Onze belangrijkste punten van zorg zijn gas, sanitair en elektriciteit, allemaal behoorlijk belangrijke dingen'', aldus voorzitter Kitty Chiller van het Australische comité. De eerste sporters uit Australië komen maandag in Rio de Janeiro. Het AOC gaat hotelkamers boeken voor de sporters, tot de problemen in het atletendorp zijn opgelost.

Gebreken

Nederland deelt de mening van Australië. ''We zijn geconfronteerd met gebreken die we op geen enkele manier konden verwachten'', aldus chef de mission Maurits Hendriks.

''Bij iedereen komen zaken aan het licht na het eerste gebruik. Kort samengevat gaat het om lekkages van water, gas en stroomstoringen."

"We hebben non-stop gewerkt aan oplossingen. Ons gebouw was aanvankelijk een van de slechtsten. Dat zorgde ervoor dat wij hoog op de prioriteitenlijst kwamen en zeer veel hulp van geweldige jonge Brazilianen hebben gekregen.''

Hendriks en zijn staf zijn sinds dinsdag in het olympisch dorp. De situatie bleek in gebouwen van andere landen ook slecht te zijn. ''Natuurlijk is dit een forse tegenvaller. Het treft alle deelnemende landen."

"We gaan er zo goed mogelijk mee om en gaan ervan uit dat onze sporters dat ook doen. Alles is erop gericht dat zij hun voorbereiding zo goed mogelijk kunnen doen. En zoals een topsporter gewend is moet hij zich daar in alle omstandigheden aan aanpassen.''

De eerste 77 Nederlandse sporters arriveren zondag. Voor die groep is het sowieso mogelijk het olympisch dorp in te gaan, aldus Hendriks.

''Vanaf nu zullen we per dag een inschatting maken voor de volgende aankomst. Het werk gaat onverminderd verder en leidt tot goede resultaten. In tegenstelling tot andere landen hoeven wij vooralsnog niet uit te wijken naar andere accommodaties."

"Maar ook daar zijn we op voorbereid. De situatie is verre van ideaal op dit moment, dat mag duidelijk zijn. In al onze afwegingen staat de veiligheid steeds bovenaan. De veiligheid gaat boven medailles.''

Voorzitter Carlos Arthur Nuzman van het organisatiecomité beloofde zondagavond dat het dorp binnen 48 uur op orde is. "Ieder olympisch dorp heeft, zeker vanwege de enorme omvang, in het begin wat aanpassingen nodig tot het perfect is. Alles wordt opgelost voor de Spelen beginnen, zonder de sporters te storen.''

Eerste olympiërs

Zeiler Pieter-Jan Postma vloog zaterdag als eerste Nederlandse olympiër naar Rio. Zondag volgden ook onder anderen de handbalsters en beide hockeyploegen. 

Het organisatiecomité van Rio 2016 heeft honderden medewerkers ingeschakeld om de problemen te verhelpen. Onduidelijk is vooralsnog wanneer het dorp bewoonbaar is.

Meer dan 10.000 atleten vanuit de hele wereld nemen tijdens de Spelen hun intrek in 31 hoge torenflats. Aangevuld met trainers, medici en andere stafleden zullen bijna 18.000 mensen tijdelijk in het dorp in de wijk Barra da Tijuca wonen.