De olympische ploeg van de Verenigde Staten voor de Spelen in Rio de Janeiro bestaat uit 555 sporters. Opvallend genoeg hebben de vrouwen daarin voor de tweede keer in de historie de overhand.

De 263 mannen in de groep worden vergezeld door 292 vrouwen, een recordaantal volgens het Amerikaans olympisch comité. China was in 2008 bij de Spelen van Peking met 289 vrouwen actief.

De Amerikanen doen in Rio mee in 27 sporten en zijn in 244 van de 306 medaille-evenementen betrokken. Tijdens de vorige Spelen in Londen (2012) eindigde de VS bovenaan het medailleklassement met in totaal 103 plakken, waarvan 46 keer goud.

Met zwemmer Michael Phelps beschikken de Amerikanen over de meest succesvolle olympiër ooit. De 31-jarige 'Baltimore Bullet' heeft 22 olympische medailles op zak, waarvan liefst achttien gouden.

Atlete Allyson Felix is de succesvolste vrouw in de ploeg. Felix (30) heeft zes medailles, waarvan vier gouden. Ze wist zich niet te kwalificeren voor de 200 meter in Rio, waar ze de strijd aan wilde gaan met wereldkampioene Dafne Schippers.