Rio 2016

IOC stelt beslissing over algehele schorsing Rusland voor Spelen uit

Het internationaal olympisch comité (IOC) stelt de beslissing over de mogelijke schorsing van de gehele Russische ploeg voor de Olympische Spelen uit.

Het IOC wil eerst verder juridisch onderzoek doen naar die mogelijke collectieve schorsing, zo meldt het comité in een verklaring.

Mogelijk speelt ook de uitspraak van het internationale sporttribunaal CAS van aanstaande donderdag een rol bij de beslissing van het IOC. Het CAS spreekt zich dan uit over het beroep dat Rusland aantekende tegen de schorsing van de Russische atletiekploeg voor de Spelen in Rio de Janeiro.

Het IOC gaat in de tussentijd wel alle bloedstalen van Russische deelnemers aan de Olympische Winterspelen van 2014 hertesten.

Een speciaal daarvoor opgezette disciplinaire commissie gaat de stalen opnieuw analyseren en stelt een onderzoek in naar coaches, begeleiders en officials die actief waren in Sochi.

Rusland eindigde in Sochi bovenaan het medailleklassement met in totaal 33 plakken (dertien goud, elf zilver, negen brons). De kans is groot dat heel wat van die medailles zijn gewonnen door dopingzondaars.

Video: 'Russische overheid steunde dopingprogramma'

WADA

Het IOC roept ook alvast een speciale tuchtcommissie in het leven, die de Russische overheidsmedewerkers zal vervolgen die in het maandag uitgebrachte dopingrapport van het mondiale antidopingbureau WADA zijn genoemd.

Het comité belegde dinsdag een spoedberaad, een dag nadat WADA een onthullend rapport openbaarde. Daarin kwam naar voren dat de Russische staat een systeem van dopingfraude aanstuurde en controleerde met hulp van de geheime dienst, het nationale antidopingbureau en het centrale dopinglaboratorium in Moskou.

Russische sporters konden ongehinderd verboden middelen gebruiken, omdat de staat ervoor zorgde dat positieve dopingtesten verdwenen.

De Russen kondigden dinsdag aan het geruchtmakende rapport zelf ook tegen het licht te gaan houden. "We hebben een speciale commissie opgericht die dit rapport gaat onderzoeken", zei sportminister Vitaly Mutko tegen persbureau TASS. "Deze commissie heeft het recht om bij alle mogelijke betrokken partijen informatie op te vragen."

Mutko zet openlijk zijn vraagtekens bij het onderzoek van Richard McLaren. "Het is heel verrassend dat het WADA zulke conclusies trekt over een land na slechts 57 dagen onderzoek."

Bach

Voorzitter Thomas Bach herhaalde dinsdag zijn reactie. "De bevindingen laten een schokkende en ongekende aanval zien op de integriteit van de sport en de Olympische Spelen. Het IOC zal niet aarzelen de zwaarst denkbare straffen op te leggen aan betrokken personen en organisaties."

Het IOC leek daarmee aan te sturen op een directe schorsing van sportgrootmacht Rusland voor Rio, maar wacht vooralsnog met dat rigoureuze besluit.

Het WADA wil dat het IOC alle Russische sporters van de Olympische Spelen en ook van de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro weert.

Evenementen

Voorlopig wil het IOC in ieder geval geen sportevenement of vergadering in Rusland houden. Het IOC stelt ook voor om alternatieve locaties te zoeken voor grote internationale wintersportevenementen, zoals WK's en wereldbekerwedstrijden die de komende tijd in Rusland plaatsvinden.

Omdat de details over manipulatie in het onderzoeksrapport zo talrijk zijn, heeft het IOC alle olympische wintersportfederaties verzocht om Rusland voorlopig te weren van grote toernooien.

De internationale volleybalfederatie liet alvast een opvallend tegengeluid horen. De FIVB vindt bij monde van de Braziliaanse voorzitter Ary Graça dat de (beach)volleybalteams uit Rusland wél naar Rio de Janeiro mogen gaan. "We kunnen de Russische teams niet straffen omdat er in andere sporten wat problemen zijn."

"De FIVB voert een zerotolerancebeleid wat betreft doping, maar we hebben er ook vertrouwen in dat er op dit gebied geen problemen zijn met Russische volleyballers. Veel testanalyses worden buiten Rusland gedaan, voornamelijk in Duitsland."

Lees meer over:
Tip de redactie