Doping

Sportbonden ongelukkig met uitlekken eis voor schorsing Rusland

Verschillende sportbonden zijn ongelukkig met het uitlekken van de eis voor een algehele schorsing voor Rusland bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. 

De Amerikaanse anti-dopingorganisatie USADA roept op tot een ban voor Russen, als maandag blijkt dat er tijdens de Winterspelen in Sochi sprake was van een staatsgestuurd dopingsysteem.

Maandagmiddag om 15.00 uur Nederlandse tijd maakt de Canadese onderzoeker Richard McLaren zijn onderzoeksrapport bekend over het dopinggebruik van Russen tijdens de Winterspelen van 2014. 

Vijftien Russische medaillewinnaars zouden doping hebben gebruikt. Hun positieve testen zouden via een geheim gat in een muur van het dopinglaboratorium zijn verwisseld met schone urinemonsters. De opgestapte directeur van het Russische dopinglab onthulde dat een paar maanden geleden.

Vooruitlopend op de presentatie van het onderzoek van McLaren stuurden het Amerikaanse en het Canadese anti-dopinglab een uitgelekte brief aan het mondiale dopingbureau WADA, waarin geëist wordt dat Rusland wordt uitgesloten van de Spelen in Rio. De sportbonden van Duitsland, Japan en Nieuw-Zeeland zouden net als atletenorganisaties achter de brief staan.

Generaliseren

De eis van de Amerikanen en Canadezen is bij sommige sportbonden niet goed gevallen. ''Helaas wordt er al aangedrongen op een straf, voordat het onderzoek openbaar is'', zegt de Serviër Nenad Lalovic, voorzitter van de internationale worstelbond en tevens IOC-lid. 

''Natuurlijk zal het rapport zich richten op de situatie in Rusland, maar we mogen niet generaliseren. De uitkomsten van het rapport zullen nu minder serieus genomen worden, omdat het er op lijkt dat er al veel vooraf bekend was'', aldus Lalovic tegen persbureau Reuters.

''Het is vreemd dat er een brief circuleert waarin wordt gevraagd om een schorsing voor alle Russische sporters. USADA zou zich moeten focussen op de gezondheid van Amerikaanse atleten. Nu lijkt het erop dat de Amerikanen en Canadezen de verantwoordelijkheid van het WADA willen overnemen. Niemand heeft ze gevraagd dat te doen.''

Zwembond

Ook de internationale zwembond FINA en de internationale turnbond FIG uitten kritiek op de stellingname van de Noord-Amerikanen. ''FINA is bezorgd over de voorbarige oproep van de Amerikaanse en Canadese anti-dopinginstanties enkele dagen voor de publicatie van het rapport'', meldt de zwembond in een verklaring. 

''We maken ons zorgen dat er achter de schermen kennelijk een mondiale coalitie is ontstaan die de roep om Rusland te bannen steunt. Dit alles op basis van het rapport van McLaren dat onafhankelijk en vertrouwelijk zou moeten zijn.''

"Dergelijke schendingen van vertrouwelijkheid en de perceptie van een schending van de onafhankelijkheid van het rapport ondermijnt de geloofwaardigheid ervan.''

Bruno Grandi, de Italiaanse voorzitter van de FIG, zei ook bezorgd te zijn. "De rechten van elke individuele atleet moeten gerespecteerd worden. Dat recht kan een atleet niet ontnomen worden als hij zich gekwalificeerd heeft en niet schuldig is bevonden aan dopinggebruik."

Moetko

De Russische sportminister Vitaly Mutko reageerde zondag verrast op de brief van de dopingbestrijders. ''Het rapport van McLaren moet nog gepubliceerd worden, maar voor USADA is alles al duidelijk.''

De Russische atletiekbond is al geschorst voor de Olympische Spelen, al wordt voor sommige atleten een uitzondering gemaakt. Dan moeten zij wel aan kunnen tonen geen onderdeel te zijn geweest van het Russische dopingcircuit.

Lees meer over:
Tip de redactie