Paardensport

Dubbeldam aangeslagen na mislopen medaille in springwedstrijd

Springruiter Jeroen Dubbeldam was vrijdag in mineur na het mislopen van een olympische medaille in de individuele wedstrijd. De Nederlander miste het podium met zijn paard Zenith door een tijdstraf in de tweede omloop.

De combinatie liet alle balken net als in de eerste omloop op hun plek, maar kwam twee hondersten te laat over de finish. Door die tijdstraf kon Dubbeldam een podiumplek vergeten. 

''Alles klopte hier'', zei de olympisch kampioen van 2000 na afloop. ''Dat is voor mij wel de bevestiging dat we op de weg hier naartoe alles goed hebben gedaan. Jammer dat dit de laatste keer was. Als Zenith er moest staan, dan stond hij er. En hij is nog zó fit.''

De 43-jarige Dubbeldam wilde in Rio de Janeiro een unieke trilogie compleet maken met zijn paard. Na het goud bij de Wereldruiterspelen van 2014 en de Europese titel van vorig jaar in Aken moest de olympische titel de kroon op het werk worden.

Limiet

Alles ging goed tot Dubbeldam over de finish snelde en naar het scorebord keek. Daar stond 68,02 seconden, terwijl de limiet was gesteld op precies 68 tellen.

''Dan zakt de grond onder je voeten weg", aldus Dubbeldam. "Dan weet je dat het voorbij is. Ik heb het ergens laten liggen, natuurlijk, anders was ik door geweest. Misschien ging ik iets te rustig naar de driesprong toe, wie zal het zeggen."

Lees meer over:
Tip de redactie