Zilveren medaille op keirin voelt voor baanwielrenner Büchli als winnen

De zilveren medaille die baanwielrenner Matthijs Büchli dinsdagnacht (Nederlandse tijd) heeft gepakt op de keirin voelt voor hem als winnen.

De 23-jarige Haarlemmer kon het na afloop nog nauwelijks bevatten. ''Ik toon aan dat ik de snelste op de keirin ben, na Jason Kenny. Maar tweede worden achter hem voelt voor mij als winnen.''

Büchli was even bang dat het geen medaille zou worden. ''Het ging al vroeg heel snel en ik lag vierde voor de laatste bocht. Ik besloot alles op die laatste bocht te zetten, het was kamikaze en heel close. Het was óf op mijn bek gaan, óf een medaille. Het werd een medaille'', glunderde hij.

Baanwielrenner Büchli: 'Je doet het voor de Spelen' 

Herstarts

De Nederlander ging ook in op de twee herstarts die zonder gevolgen bleven voor onder anderen Kenny, die een valse start maakte.

''Wellicht staat er tussen de reglementen nog een sterretje, dat aangeeft dat de jury de regels zelf kan hanteren'', zei Büchli. Tot twee keer toe gingen renners te vroeg aan, op het moment dat de brommer die het tempo langzaam opvoert tijdens de acht rondes van de baan stuurde.

''Vanuit sportief oogpunt heeft de jury denk ik besloten om de olympische finale gewoon met zes man te rijden, in plaats van met vier of drie. En bij de tweede keer wilden ze waarschijnlijk consequent zijn'', aldus Büchli.

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht.

Lees meer over:
Tip de redactie