Volleybalsters willen niet met lege handen vertrekken uit Rio

De Nederlandse volleybalsters hebben flink vertrouwen getankt na het bereiken van de olympische halve finale in Rio de Janeiro.

"Het is bizar, had je me dit vier jaar geleden verteld, had ik je uitgelachen", reageerde spelverdeelster Laura Dijkema na de overwinning op Zuid-Korea (3-1). "We tonen vandaag weer de kracht van het collectief."

"Nu willen we hier niet met lege handen weggaan. Als we allemaal top zijn, kunnen we van iedereen winnen", wist Robin de Kruijf, de middenaanvalster die uitkeek naar een mogelijk duel met Brazilië in de halve finale. "Dat zou een geweldige wedstrijd zijn, met heel veel fans op de tribune."

Maar geïmponeerd raken door de ambiance, zal De Kruijf naar eigen zeggen niet gebeuren. "Het is uiteindelijk ook gewoon een wedstrijd."

"De service was de sleutel in de wedstrijd", meende aanvoerster Maret Balkestein-Grothues, die voor het eerst sinds ze een week geleden een enkelblessure opliep weer speelminuten maakte.

"We hebben als team een geweldige prestatie neergezet. We hebben twee jaar keihard gewerkt, steeds met een nieuw doel. Nu zijn we nog in de race voor een medaille. Er gaat zoveel door mijn hoofd, ik ben zo blij. Nu moeten we doorgaan."

Kracht

De rol van Balkestein-Grothues werd de afgelopen duels overgenomen door Celeste Plak en Judith Pietersen. Die laatste kreeg dinsdag de voorkeur.

"De kracht van het team ligt ook in het feit dat we het verlies van Maret zo goed kunnen opvangen. We zijn zo goed ingespeeld op elkaar", vertelde Pietersen, die mogelijk in de volgende wedstrijd haar plaats in de basis weer moet afstaan aan de aanvoerster.

"Ik weet het niet. Het maakt niet uit. Als we de juiste 'drive' kunnen oproepen zijn we niet te stoppen."

Emotioneel

Giovanni Guidetti ging uit zijn dak nadat 'zijn' volleybalsters de halve finales hadden bereikt. "Dit was de belangrijkste wedstrijd uit onze carrière tot nu toe. Dat geldt voor de speelsters, maar net zo goed voor mij. Daarom ben ik zo emotioneel", zei de Italiaan, die als clubcoach al veel bereikte.

"Maar dit is anders, dit zijn de Olympische Spelen, de kwartfinale. Dit beslist of je mee gaat strijden om de medailles of weer vier jaar moet wachten."

Oranje liep tegen de Zuid-Koreaanse vrouwen vlot naar 2-0, verloor de derde set, maar maakte het karwei in de vierde af. "We wisten dat het bij 2-0 niet gedaan was. Ik vind het vooral mooi dat het team na het setverlies het vertrouwen niet verloor. Dat was bepalend vandaag. Daar hebben we ook hard aan gewerkt deze zomer. Het geloof is er dat we van iedereen kunnen winnen."

Oranje staat nu tussen de beste vier landen. "Het zou een belediging voor onszelf zijn als we nu niet denken aan medailles", aldus Guidetti. "We gaan alles geven."

"Wellicht wordt Brazilië de tegenstander. De druk ligt bij hen, maar daar zit dat team niet mee. Kijk nog maar eens hoe ze de Verenigde Staten 'kilden' in de finale van de Grand Prix. We moeten hun ritme zien te breken."

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht.

Tip de redactie