Zeilster Marit Bouwmeester heeft olympisch goud veroverd in de Laser Radial-klasse. De 28-jarige Friezin verdedigde dinsdag in de medalrace met succes haar koppositie in het klassement.

Bouwmeester was voor aanvang van de strijd om de medailles al zeker van brons. Haar zevende plek was genoeg voor goud, mede dankzij de resultaten van de concurrentie. 

De Ierse Annalise Murphy veroverde het zilver. De bronzen plak was voor Annemarie Rindom uit Denemarken, die in de medalrace teleurstellend als achtste eindigde. 

Bouwmeester veroverde vier jaar geleden in Londen olympisch zilver in de Laser Radial-klasse. Ze gold voorafgaand aan de Spelen dan ook als een van de grote favorieten voor goud.

Wind

De strijd om de medailles stond eigenlijk op maandag gepland, maar de wind was toen te hard om te zeilen. Eerder die dag werd de medalrace juist uitgesteld wegens een gebrek aan wind.

Bouwmeester werkte in de medalrace aanvankelijk een bekeken race in de subtop af. In het tweede deel van de wedstrijd kwam ze even in de problemen, maar de einduitslag viel toch in haar voordeel uit. 

Bouwmeester behaalde de achtste gouden medaille voor Nederland deze Spelen en de tweede van dinsdag. Zwemmer Ferry Weertman verzekerde zich dinsdag van de olympische titel op de 10 kilometer open water.

Zegers/Van Veen

Afrodite Zegers en Anneloes van Veen hebben zich nog enig uitzicht verschaft op een olympische medaille in de 470-klasse. De Nederlandse zeilsters gingen driemaal het water op in de baai van Rio en finishten als tweede, derde en zevende.

Ze gaan woensdag weliswaar als zevende de medalrace in, maar het verschil met Jo Aleh/Polly Powrie en Tina Mrak/Veronika Macarol, de nummers twee en drie uit respectievelijk Nieuw-Zeeland en Slovenië, is in principe goed te maken.

Dat geldt echter ook voor zeker nog drie concurrenten. Het goud kan het Britse tweetal Hanna Mills en Saskia Clark niet meer ontgaan.

Annemiek Bekkering en Annette Duetz mogen donderdag terugkomen voor de medaillestrijd in de 49er FX. Een podiumplaats zit er niet meer in, wel een betere eindklassering dan achtste.

Postma

Pieter-Jan Postma heeft zich in de medalrace van de Finn-klasse niet kunnen verbeteren. De Friese zeiler kwam in de afsluitende wedstrijd met dubbele punten als negende door de finishlijn. In de algemene rangschikking eindigde hij als tiende.

Giles Scott was in dit olympische boottype al zeker van het goud. De Brit liep zelfs nog iets verder uit op de Sloveen Vasilij Zbogar, de nummer twee in de eindrangschikking. De Amerikaan Caleb Paine veroverde het brons.

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht