Bij de roeiers van de Holland acht overheerste na de bronzen medaille teleurstelling over het mislopen van zilver. Toch nam de afzwaaiende Olivier Siegelaar alle gelukswenen dankbaar in ontvangst.

"Elke medaille is een felicitatie waard, dus zeker ook deze olympische plak", liet de 29-jarige kopman van Laga luid en duidelijk weten na afloop van de olympische finale in Rio de Janeiro.

"Ik heb er ook lang genoeg op moeten wachten. Hier heb ik twaalf jaar lang dagelijks voor getraind, soms twee keer per dag", zei Siegelaar, die al bezig was aan zijn derde Spelen.

Hij eindigde bij de Spelen van Peking in 2008 (vierde) en Londen in 2012 (vijfde) net naast het podium met de acht. "Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar die verdomde olympische medaille heb ik nu."

"Natuurlijk vind ik het nog wel waardeloos dat we net geen zilver hebben gepakt. Als we vanaf het begin beter in de race hadden gezeten, was misschien ook goud nog mogelijk geweest. Maar het is brons geworden en daar moet je blij mee zijn.''

Matige start

De Holland acht lag na een matige start (vijfde na 500 meter, vierde na 1000 meter) pas in het tweede deel op medaillekoers.

De Britse wereldkampioenen (5.29,63) waren in de eindsprint niet meer te achterhalen en ook de onttroonde Duitsers (5.30,96) bleven voor Oranje (5.31,59) buiten bereik. "Dit is de uitslag, we hebben niks laten liggen", oordeelde Siegelaar.

Het Nederlandse vlaggenschip, vorig jaar derde op de WK, verraste eerder dit seizoen met goud bij de prestigieuze wereldbekerwedstrijd in Luzern. Daarmee stelde de ploeg van bondscoach Mark Emke zich ineens kandidaat voor de olympische titel.

"Bij Londen 2012 had ik met brons een gat in de lucht gesprongen en nu ben ik een beetje teleurgesteld. Dat is toch niet normaal? Dat heeft allemaal met verwachtingspatroon te maken. Dat maakt topsport ook zo mooi.''

Evertse

De roeiers stelden met drie medailles - goud, zilver en brons - niet teleur. Technisch directeur Hessel Evertse van de roeibond was dan ook hartstikke tevreden. 

"Ik ben enthousiast over onze medailleoogst. We hebben laten zien wat we kunnen. En als je strijdt voor wat je waard bent, krijg je wat je verdient. Dat is inmiddels best veel als je ook ziet dat we hier als vijfde zijn geëindigd in het medailleklassement.''

Bij Londen 2012 bleef de Nederlandse teller op slechts één roeimedaille steken (brons voor de vrouwen acht).

"Nu beschikken we over een goede visie, een prima plan en een fantastisch team van begeleiders en roeiers. Het succes van Rio moeten we de komende jaren gaan doortrekken. Het geeft mij in elk geval veel energie, vertrouwen en inspiratie."