Ligtlee naar finale keirin, Van Riessen net niet

Baanwielrensters Elis Ligtlee heeft zaterdag bij de Olympische Spelen de finale op het onderdeel keirin gehaald. Laurine van Riessen greep net naast een plek in de finale.

De 22-jarige Ligtlee leek ingesloten te worden, maar zag in de slotronde twee van haar concurrentes voor zich onderuit gaan. Het enige wat de Eerbeekse vervolgens hoefde te doen was de race uitrijden.

"Het was vooral beuken, ik was niet helemaal scherp, dus die valpartij was een geluk bij een ongeluk", erkende Ligtlee bij de NOS. "Ik moet maar revanche nemen in de finale."

De 29-jarige Van Riessen kwam net tekort voor een plaats in de eindstrijd. Ze eindigde als vierde in de tweede ronde, waar een derde plaats had volstaan. Ze moet zich nu mengen in de strijd om de zevende plaats.

Valpartij

Ligtlee had zich voor de tweede geplaatst door haar heat te winnen. Ook toen zat ze achteraan, maar versnelde ze met nog anderhalve ronde te gaan. In de sprint was ze niet te kloppen.

Van Riessen plaatste zich voor de tweede ronde via de herkansingen. Ze was in haar heat bijna ten val gekomen. Ze werd door de Française Virginie Cueff naar boven gedrongen en werd bijna de tribune in gelanceerd.

Van Riessen wist zich net overeind te houden tegen de boarding. "Ongelooflijk dat ik niet gevallen ben", zuchtte Van Riessen. "Het is bizar, ik reed vol in de boarding. Het gaat zo snel, je weet amper wat je gedaan hebt, maar ik was blij dat ik nog op de fiets zat."

Van Riessen en Ligtlee eindigden vrijdag nog als vijfde tijdens de teamsprint.

Hoogland

Jeffrey Hoogland is als elfde geëindigd op de sprint. Hij moest zich via de herkansingen zien te plaatsen voor de kwartfinales op sprint, maar dat mislukte. 

De 23-jarige coureur uit Nijverdal kwam in de herkansing als eerste uit de laatste bocht, maar miste de kracht om de sprint van zijn twee opponenten te winnen.

Hoogland had zich eerder in de achtste finales laten verrassen door de Fransman Gregory Baugé, die de sprinter binnendoor passeerde.

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht

 

Tip de redactie