Handbalsters pakken in slotseconde punt tegen Zweden

De Nederlandse handbalsters hebben vrijdag in de laatste seconde een punt gepakt tegen Zweden. Door een treffer van Danick Snelder eindigde het duel in 29-29.

Nederland had eigenlijk een overwinning nodig om een plaats bij de beste vier in de groep in eigen hand te houden. 

Door het tweede gelijkspel van het toernooi heeft Oranje na vier duels vier punten en staat de ploeg redelijk veilig op plek vier. Als Zuid-Korea later op vrijdag van Frankrijk verliest, is het team zeker van een plek bij de laatste acht.

Het liep voor de rust moeizaam met de ploeg van bondscoach Henk Groener. Bij de rust keken de Nederlandse vrouwen tegen een achterstand van 13-16 aan.

Uitbraken

In de tweede helft kwam Oranje echter goed opzetten. Mede dankzij enkele snelle uitbraken, vaak geïnitieerd door keepster Jasmina Jankovic, boog de ploeg de achterstand om in een voorsprong.

In de slotfase vocht Zweden zich echter weer naast Oranje en met nog twee minuten te gaan bracht Zweden de voorsprong zelfs op twee punten.

Door een fraaie draaibal van Angela Malestein kwam Nederland terug tot 29-28, waarna een laatste alles-of-niets-aanval tot de gelijkmaker van Snelder leidde.

Groener

"We spelen altijd gelijk tegen Zweden'', zei bondscoach Groener. Hij doelde daarmee op de laatste twee ontmoetingen op grote toernooien.

In december zaten beide landen in dezelfde groep bij het wereldkampioenschap, waar Nederland tweede werd. Dat duel eindigde in 28-28, en in 2014 werd het bij het Europees kampioenschap 30-30.

De bondscoach is tevreden over de ontwikkeling van zijn ploeg ten opzichte van het verloren openingsduel met Frankrijk. "Het is een wereld van verschil. Het handbal van Zweden, en ook dat van Zuid-Korea en zondag Rusland, ligt ons beter. Ook zij willen snel spelen."

De blijdschap bij de speelsters na het bevrijdende doelpunt van Snelder was groot. "Wat een opluchting, eindelijk", zei Nycke Groot, die bezig is aan een sterk toernooi. "We moeten blijven vechten, we hebben de stijgende lijn te pakken."

Tip de redactie