Turner Yuri van Gelder heeft het kort geding om uitsluiting van de Olympische Spelen in Rio vrijdag verloren. 

De rechtbank oordeelde in het voordeel van NOC*NSF. De sportorganisatie laat in een reactie weten dat de uitspraak voor hen betekent "dat we dit nu voor de rest van de Olympische Spelen achter ons kunnen laten. Het is jammer dat het tot een rechtszaak heeft moeten komen."

NOC*NSF stuurde de 33-jarige Brabander dinsdag naar huis, omdat hij in de nacht van zaterdag op zondag het olympisch dorp zonder toestemming verliet en alcohol nuttigde.

De rechter maakte gebruik van een zogenoemd kop-staartvonnis, waardoor alleen de uitspraak bekend is. Het uitgewerkte vonnis wordt volgende week bekend gemaakt. 

Video: NOC*NSF, Yuri van Gelder en zijn advocaat reageren op de uitspraak

Teleurstelling bij Yuri van Gelder en zijn advocaat
Teleurstelling bij Yuri van Gelder en zijn advocaat

Beroep

Van Gelder gaat niet in beroep tegen de uitspraak. "Yuri zal de zaak nu verder laten rusten", staat in een verklaring die zijn advocaat Cor Hellingman vrijdag uitgaf.

"Yuri heeft vandaag tot het uiterste gestreden om zijn plaats in de finale. Hij heeft zijn verhaal zo krachtig mogelijk verteld."

"Hij dankt al diegenen die hem voor en tijdens de zitting hebben gesteund. Hij heeft er alles aan gedaan. Hij vraagt de pers hem de komende tijd alle rust te geven om deze diepe teleurstelling te verwerken."

Behandeling

Tijdens de behandeling bepleitte de advocaat van Van Gelder, Cor Hellingman, dat de turner geen grensoverschrijdend gedrag heeft vertoond en dat de maatregel om hem te diskwalificeren en weg te sturen buitenproportioneel is. 

Van Gelder heeft volgens zijn advocaat drie tot vier biertjes gedronken en was niet dronken. Ook zou hij niet in een nachtclub zijn geweest. Hij heeft daar wel zijn vriendin en teamgenoot Jeffrey Wammes opgehaald. Van Gelder miste zijn ochtendtraining, naar eigen zeggen omdat hij bij wilde slapen.

Het was volgens de advocaat ook bekend bij zijn trainer Bram van Bokhoven dat Van Gelder in het Holland Heineken House was. Alcoholinname heeft hij nooit ontkend.

Hellingman vindt het ook kwalijk dat Van Gelder geen kans heeft gekregen om in beroep te gaan tegen de beslissing om hem weg te sturen.

NOC*NSF

Advocaat Knijff, die namens NOC*NSF optrad, verdedigt de beslissing van NOC*NSF door te stellen dat Van Gelder afspraken heeft geschonden en daarom naar huis is gestuurd. Van Gelder zou zonder toestemming het olympisch dorp hebben verlaten. Hij deed dit op 5 augustus om zijn vriendin van het vliegveld op te halen. Hij was daarnaast ook niet bereikbaar op zijn telefoon.

Verder wordt het Van Gelder kwalijk genomen dat hij op zaterdag pas laat zou zijn thuisgekomen. Zijn trainer had hem op 5 augustus berichten gestuurd dat hij het niet te laat moest maken en dat hij de volgende dag moest trainen. 

Video: NOC*NSF houdt deur niet dicht voor Van Gelder

NOC*NSF houdt deur niet dicht voor Van Gelder
NOC*NSF houdt deur niet dicht voor Van Gelder

Verwarde indruk

Volgens teamgenoten Bart Deurloo, Epke Zonderland en Frank Rijken maakte Van Gelder op zaterdag een verwarde indruk. Hij zou gezegd hebben dat hij in een nachtclub enkele "gesponsorde biertjes heeft gedronken" en op de vraag of dat wel verstandig was, zou hij gezegd hebben dat hij daar "schijt aan had." 

Van Gelder kwam zelf ook aan het woord en ontkent deze verklaringen. Hij zegt niet te weten waar deze opmerkingen vandaan komen. Op de vraag van de rechter hoeveel hij heeft gedronken, zei Van Gelder "vier a vijf biertjes. Dat doe ik eigenlijk altijd na een geslaagde kwalificatie. In mijn ogen logisch."

Hendriks

Hans Gootjes, technisch directeur van de KNGU en trainer Van Bokhoven, hebben allebei aan chef de mission Maurits Hendriks aangegeven niet langer te willen werken met Van Gelder. Van Bokhoven heeft verklaard dat het gedrag van de turner voor een vertrouwensbreuk heeft gezorgd.