Turner Van Gelder ontkent alcoholmisbruik tijdens Olympische Spelen

Turner Yuri van Gelder ontkent dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan alcoholmisbruik en als daar wel sprake van zou zijn, dan rechtvaardigt dat in zijn ogen niet de sanctie van uitsluiting van de Spelen. 

Dat bepleitten Van Gelder en zijn advocaat Cor Hellingman vrijdagmiddag tijdens het kort geding in Arnhem.

(Lees in ons liveblog terug hoe het kort geding verliep)

De rechter doet om 15.30 uur uitspraak. De zaak werd door Van Gelder aangespannen omdat hij tijdens de Spelen wegens vermeend wangedrag naar huis werd gestuurd door sportkoepel NOCNSF. 

Van Gelder eist dat hij alsnog mag deelnemen aan de olympische finale ringen, komende maandag in Rio de Janeiro. Ook eist hij dat NOC*NSF een eersteklas- of businessclassvliegticket terug naar Rio voor hem betaalt, omdat het volgens hem de schuld van de sportkoepel is dat hij mentaal en fysiek heeft geleden.

Als de rechter Van Gelder gelijk geeft en NOC*NSF daarna in gebreke blijft, dan eist de turner een dwangsom van 150.000 euro.

Video: Chaos bij aankomst Van Gelder bij rechtbank in Arnhem

Gediskwalificeerd 

Van Gelder zegt dat hij in de nacht van 8 op 9 augustus heeft gehoord dat hij was gediskwalificeerd en toen onmiddellijk op het vliegtuig naar Nederland is gezet. Hij heeft geen tijd gehad om zich te beraden, juridisch advies in te winnen of beroep in te stellen.

Verder zegt hij dat hij alleen uit de media heeft vernomen dat er een Franse sporter in zijn plaats aan de ringenfinale meedoet, dus dat hij formeel daar niet van op de hoogte is gebracht.

Trainer

Vrijdag werd bekend dat van Gelder op nadrukkelijk verzoek van zijn eigen trainer Bram van Bokhoven uit het olympisch dorp is gezet en naar huis gestuurd.

''Yuri heeft het die avond te bont gemaakt. Hij heeft fouten gemaakt die hij niet had moeten maken. Yuri is ingegaan tegen alles waar wij als turnbond voor staan'', zegt Van Bokhoven in een interview met De Telegraaf.

Advocaat Hellingman zei namens Van Gelder in het kort geding dat Van Bokhoven zelf naar huis had kunnen gaan als hij niet meer met Van Gelder wilde werken. "Yuri heeft één training gemist. Dat is het enige feit dat er ligt."

Geen harde afspraken

Hellingman stelt bovendien dat er geen harde afspraken waren over de richtlijnen. "De code of conduct waar NOCNSF het over heeft, heb ik niet gezien. Hij is bij deze zaak ook niet aan de stukken toegevoegd."

Advocaat Harro Knijff pleitte namens NOCNSF dat Van Gelder wel degelijk wist dat er regels waren en wat de gevolgen konden zijn als hij zich daar niet aan hield. "Je ben onderdeel van een team en je kunt dus niet zeggen: 'dat bepaal ik zelf wel'".

Lees meer over:
Tip de redactie