Kromowidjojo grijpt naast medaille op 100 meter vrije slag

Ranomi Kromowidjojo is er in de nacht van donderdag op vrijdag niet in geslaagd om een olympische medaille te veroveren op de 100 meter vrije slag. 

De 25-jarige Groningse tikte als vijfde aan in een tijd van 53,08. Het goud ging verrassend naar twee vrouwen: de Amerikaanse Simone Manuel en de pas 16-jarige Penny Oleksiak uit Canada noteerden beiden een tijd van 52,70.

Het brons was voor de Zweedse Sarah Sjöström. Kromowidjojo kroonde zich vier jaar geleden in Londen nog tot olympisch kampioen in 53,00. Die tijd heeft ze sindsdien niet meer kunnen evenaren.

Cate Campbell werd van tevoren als de grote favoriet gezien, maar de Australische eindigde achter Kromowidjojo als zesde in 53,24. Vijf weken geleden zwom ze nog naar een wereldrecord op de 100 meter (52,06).

Haar zusje Bronte Campbell deed het donderdagnacht beter met een vierde plaats. Abbey Weitzeil en Jeanette Ottesen eindigden respectievelijk zevende en laatste. 

Vijfde plek Kromowidjojo in beeld

Rare finale

Kromowidjojo sprak na afloop tegen de NOS haar verbazing uit over de eindstrijd. "Het was zo'n rare finale. Dit was by far mijn snelste race van het seizoen. Ik heb alles gegeven, maar het lag zo dicht bij elkaar. Het bewijst dat er heel rare dingen kunnen gebeuren. Dat zijn de Spelen."

Kromowidjojo komt in Rio de Janeiro ook nog in actie op de 50 meter vrije slag, waar ze haar olympische titel verdedigt. "Eerst de series overleven, dan proberen de halve finales goed te doen. En dan in de finale alles geven."

Video: Holland Heineken Huis moedigt Kromowidjojo aan

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht

Tip de redactie